Etichete Imagini Simboluri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Eticheta, imagine, simbol: ne gindim imediat la faimoasa triada a semiologului american Charles Peirce - indice, icoana, simbol. Pentru Peirce, indicii sint legati fix de propriul lor obiect, icoanele sint asemenea cu propriul lor obiect, in timp ce simbolurile sint, in schimb, arbitrar legate de obiectul lor (Umberto Eco, Trattato di semiotica generale, Milano, 198511, p. 240). Eco respinge triada, din mai multe motive, in special insa pentru ca nu poate admite existenta unor indici de tip Peirce care ar incalca legea lui Saussure privind arbitrarul semnului lingvistic.

Este limpede ca, cel putin in limbajul vorbit, eticheta se afla pentru a conferi obiectului o explicatie semnica arbitrara, asa precum se afla semnul lingvistic fata de referent, in vreme ce simbolul pare a trimite, la prima vedere, in mod natural la obiect. Cel putin aceasta este opinia diferitelor scoli fenomenologice si structuraliste, in vreme ce semiotica sustine cu tarie ca orice semn sta intr-un raport arbitrar cu obiectul. Trebuie sa adaugam ca, pina acum, se pare ca semiotica a cistigat partida, in pofida unor reactii ale fenomenologiei (a se vedea, de pilda, Alessandro Briosi, // senso della metafora, 1985). Este limpede pentru oricine dintre noi ca cea mai mare parte din ceea ce noi numim simboluri alcatuieste o clasa artificiala. Vorbim despre zidul Berlinului ca despre un simbol al oprimarii si despre caderea zidului Berlinului ca despre un simbol al libertatii. Noi sintem insa cei care proiectam aceasta relatie semnificanta intre ceva si un referent abstract - sclavie, eliberare - si sintem foarte constienti de acest lucru. Nu exista nici un raport natural intre zidul Berlinului si exaltarea, de altfel necesara, a anumitor preferinte etico-politice. in alte cazuri, in schimb, problema se pune in mod diferit. Unele simboluri, cel putin, au fost adesea considerate ca innascute; asadar chestiunea foarte spinoasa care se afla acum in dezbatere, fara a ajunge de altfel la un raspuns sigur, se refera la faptul daca mintea noastra este, la nastere, o tabula rasa, sau este, dimpotriva, plina de niste informatii innascute. Teoria informatiei innascute este sustinuta de diferite scoli, altminteri foarte divergente intre ele, de psihanaliza si de sociobiologie, precum si de o anumita fenomenologie, asa cum vom vedea.

Ce anume este fumul pentru foc? O eticheta, o imagine sau un simbol? De obiqei, il numim un semnal care indica prezenta focului si s-ar putea argumenta ca intre foc si fum exista un raport natural deoarece nu exista fum fara foc. Dar si acest rationament este usor de demontat, aducind obiectia ca raportul dintre foc si fum trebuie sa fie in primul rind stabilit de mintea umana pentru a fi trans format intr-o constanta si deci el nu exista in mod natural, ca sa nu mai vorbim apoi de faptul ca referentul foc se schimba in functie de contextul cultural. intr-adevar, astazi semnalul fum trimite mult mai rar la foc, si mult ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etichete Imagini Simboluri
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 951 cuvinte
Nr caractere:
14 177 caractere
Marime:
15.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!