Epoca veche până la retragerea aureliană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Paleoliticul. Silexurile gasite in prundisurile raurilor din Muntenia apuseana (zona Slatina-Pitesti), apartinand celei mai vechi industrii de piatra cioplita (Pebble Culture), alcatuiesc baza paleoliticului romanesc.

Descoperirile senzationale de la Bugiulesti (jud. Valcea) - bucati de os despre care s-a afirmat ca ar fi fost folosite ca unelte acum 1, 8 milioane de ani si care au fost atri buite etapei timpurii a procesului de hominizare - raman contestate. Paleoliticul mijlociu (musterianul) este bogat reprezentat in pesterile Carpatilor Meridionali si in NE Moldovei (asezarile in aer liber de la Mitoc si Ripiceni-Izvor), remarcandu-se prin utilizarea cu predilectie a uneltelor si armelor (razuitoare si varfuri) confectionate din silex cules din albia raurilor. Din aceasta perioada dateaza primele resturi osteologice ale omului fosil pe teritoriul romanesc, in paleoliticul superior patrund succesiv din exterior doua mari culturi - aurignacianul si grave-tianul; elemente musteriene supravietuiesc indeosebi in SV (Oltenia) si SE (Dobrogea) tarii.

mezoliticul SAU epipaleoliticul. Ca urmare a schimbarilor climatice, de fauna si flora de la inceputul holocenului, are loc trecerea comunitatilor umane de la economia de culegatori, vanatori, pescari, proprie paleoliticului, la cea de producatori de hrana (cultivatori de plante si crescatori ai primelor animale domestice), caracteristica neoliticului. Paralel cu persistenta unor grupuri locale din paleoliticul superior, se intalnesc acum elemente proprii unor culturi patrunse din diferite directii (azilian, swiderian si tardenoisian). Sunt inregistrate in aceasta epoca primele manifestari de arta - motive geometrice gravate pe unelte de os si corn. in grota de la Cuciukt, din NV tarii (jud. Salaj), au fost descoperite, in 1979, primele picturi rupestre din aceasta zona geografica.

NEOLITICUL. Culturile neolitice din spatiul carpato-danubiano-pontic (Starcevo-Cris, Vinca-Turdas, Hamangia, Vadastra, Boian, Gumelnita s. a. ), puternic legate de zona anatoliano-balca-nica, atesta o populatie numeroasa, locuind in asezari mari, avand ca principala indeletnicire agri cultura primitiva si cresterea animalelor, folosind unelte de piatra slefuita si o ceramica variata ca forma si bogat decorata. Eneoliticul se impune printr-o ceramica artistic pictata (bi- si tricrom), prin plastica antropomorfa si zoomorfa de lut (mai rar de os si piatra), prin folosirea cuprului si aurului. Ceramica pictata cu decoruri de esenta geometrica a culturii Cucuteni se numara printre cele mai stralucite creatii ale Europei preistorice. Ritul de inmormantare ramane in tot acest rastimp inhumarea. Culturile neolitice transmit epocilor urmatoare un important fond etnic (preindo-european), de civilizatie materiala si spirituala.

Perioada de tranzitie la epoca bronzului. Sfarsitul perioadei eneolitice se datoreaza patrunderii dinspre rasarit, din stepele nord-pontice, in valuri succesive, a unor triburi de pastori nomazi care ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Epoca Veche Pana La Retragerea Aureliana
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
6 413 cuvinte
Nr caractere:
33 076 caractere
Marime:
30.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
epoca, istorie
Predat:
la liceu
Sus!