Democrația

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Integrarea statelor comuniste in CAER a fost un proces impus atat din afara, prin apartenenta politica la un grup international cat si din interior prin actiunea dominanta si nedemocratica a unui sistem unipartitist. Spre deosebire de alte aliante economice, CAER gravita in jurul unei puteri dominante iar deciziile aveau caracter obligatoriu. Pentru Romania, istoria interbelica aduce multiple exemple de organisme regionale care au promovat prioritar securitatea nationala, prin aliante defensive, dar si securitatea economica, prin elemente concrete din continutul acestor acorduri sau prin proiecte economice ce au insotit initiativele politice regionale. In 1933, la Belgrad, s-a desfasurat o conferinta preliminara pentru pregatirea primei sesiuni a Consiliului Economic al Micii Intelegeri, evident, latura de cooperare economica a unei aliante politice defensive, la care Romania a fost reprezentata de profesorul Victor V. Badulescu, cel care propunea uniunea vamala ca solutie posibila pentru viitorul schimburilor economice internationale ( Emilian M. Dobrescu, Integrarea economica, Ed Academiei Romane, 1996, pg. 24).

Cea mai mare parte a statelor lumii se afla in prezent implicate intr-o forma sau alta de cooperare economica internationala, in special zone de liber schimb sau uniuni vamale, cu trasaturi specifice datorate regiunii in care functioneaza dar care pastreaza conditiile generale. Este mai evident ca niciodata ca o autarhie economica nu poate functiona, ca este sortita esecului cu suferinte enorme pentru populatie. Poate cu o singura exceptie - Coreea de Nord - celelalte tentative de autarhii economice nu sunt auto-impuse ci datorate unor embargouri internationale. Aceste situatii caracterizeaza statele unde interesul national nu este formulat in mod democratic, fiind un interes fals, pervertit. El reprezinta, de fapt, interesul unui grup de putere, care detine si exerseaza puterea in mod discretionar, interes de grup impus cu forta, nedemocratic si promovat pe post de interes national. Colaborarea economica externa promovata de astfel de regimuri este, la randul sau, pervertita, avand ca scop nu optimizarea functionarii economiei nationale si dezvoltarea sa prin participarea la diviziunea internationala a muncii, ci acoperirea necesitatilor grupului aflat la putere. Acest tip de colaborare internationala poate functiona doar ca schimburi simple si sporadice si nu se poate ridica la nivelul fie si incipient al unor forme de integrare economica. Simplificand rationamentul putem spune ca numai statele democratice unde interesul national promovat este real pot participa la initiative de integrare economica. Participarea la mecanisme de integrare economica este o expresie a nevoii de securitate economica a fiecarui stat. In volumul citat, Emiliam M. Dobrescu subliniaza fara echivoc ca principiul democratic este o conditie sien qua non a integrarii. "Numai o Uniune Europeana care respecta identitatea fiecarei tari membre, care prospera prin diferentele dintre ele si este puternica prin institutiile sale, va putea permite mersul inainte pe calea progresului economic si social, al securitatii si demnitatii".

Securitatea economica si integrarea europeana

Europa comunitara a fost fondata pentru a consolida securitatea economica si politica a fiecarei natiuni europene, fiind legendara intentia stergerii rivalitatii franco-germane prin punere in comun a unor ramuri economice strategice. Un scop politic a fost slujit cu un mijloc economic si toate acestea la nivel inalt, acolo unde se discuta despre securitatea nationala si interesul national.

Se considera ca, in sens larg, securitatea economica a unei tari este data de stocul de resurse si de nivelul de dezvoltare. Am putea spune ca aceasta este de fapt o perceptie restransa. Securitatea economica nu poate fi privita doar in mod static, aproape contabil, ea trebuie perceputa in stransa legatura cu securitatea nationala si cu interesul national iar in ecuatie intra si politica economica promovata, teluri pe termen mediu si lung, gradul de participare nu numai la comertul international ci la intreaga viata economica internationala. Corelatia dintre securitatea economica si gradul de integrare economica este dat de vulnerabilitatea unei economii, vazuta ca raport intre avantajele si dezavantajele economiei nationale in raport cu mediul economic international, cu mediul social si politic intern, cu capacitatea acesteia de a face fata cu forte proprii provocarilor interne si externe. Altfel spus, vulnerabilitatea se refera la capacitatea economiei nationale de a realiza obiectivele nationale (interesul national). Procesul de integrare, de pregatire a aderarii la Uniunea Europeana, va face ca economia nationala sa semene structural cu economiile care functioneaza in cadrul acestei organizatii integrationiste.

Observații:

pentru liceu

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Democratia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 494 cuvinte
Nr caractere:
14 811 caractere
Marime:
18.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
nationale, corelatia, econommiile
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Profesorului:
Mihaiu Angela
Sus!