Cultura și societatea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In sec. XVII-lea si XVIII-lea, viata intelectuala a Europei a dat nastere unor curente de gandire (rationalismul si iluminismul) si unor stiluri artistice care au caracterizat epoca. Expresia lor au fost creatii culturale inspirate fie de idealul monarhului iluminat, fie de ideile burgheze Descoperirile din sec. al XVII-lea si al XVIII-lea au influentat conceptia despre lume si cunoasterea trupului omenesc. Cel care a descoperit ca centrul universului este defapt Soarele se numeste Copernic, iar aceasta teorie au preluat-o si dezvoltat-o Galilei si Kepler.

Savantii s-au preocupat tot mai mult in privinta naturii si a omului. Aceasta grija i-au condus pe savanti la studierea datelor precise, la calaculele matematice si in special la experimente.

Unul dintre marii fizicienii cunoscuti s-a numit Isac Newton. El a fost profesor in Anglia si presedinte al Academiei. A inventat un telescop perfectionant si a descoperit legea gravitatiei.

Din Italia arta baroca s-a raspandit in Europa. Bisericile si palatele erau impodobite cu sculpturi si cu basoreliefuri. Pt mai muolt spatiu in privinta construiri bisericilor si a palatelor arhitectii construiau piete imbodobite cu sculpturi si fantani.

Palatul de la Versailles este una dintre cele mai impresionante creatii ale acestei epoci. Acest palat trebuie sa simbolizeze puterea lui Ludovic al XIV-lea. Ludovic venea la Versailles la pavilionul de de vanatoare al tatalui sau. In anii 1665 si 1678 cladirea a fost marita. In anul 1678 au inceput constructile din biserica. Au lucrat peste 30. 000 muncitori. In noul castel regele a fost reprezentat in chip de Apollo. Galeria si marile apartamente ale regelui serveau pentru organizarea unor fastuoase receptii. Curtenii ocupau nenumarate camarute la ultimul etaj. Dintre toate acestea cel mai frumos lucru care facea parte din castelul Versailles este parcul Muzica Au aparut noi instrumente muzicale: clavecinul, urmat de pian si vioara. Muzica vocala care se cantata pe mai multe voci incepea sa aiba mai putin succes decat muzica orchestrei instrumentale. Opera pe la 1600, a imbinat dialogul, cantecul, muzica cu dansul. Cultura muzicala se gasea in Italia si in Germania unde au lucrat doi compozitori geniali: Antonio Vivialdi si Johann Sebastian Bach. In a doua jumatate a sec. al XVIII-lea, dupa moartea lor numele cel mai ilustru este a lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Muzica clasica si cea populara, sau usoara sunt adesea considerate opuse. Termenii nu sunt foarte precisi dar diferentele existente sunt evidente pentru toata lumea. Muzica clasica este genul de muzica pe care te-ai astepta sa o asculti. Muzica clasica are tendinta de a fii mai complexa, in timp ce muzica populara este relativ simpla. Originea acestor diferente majore este partial istorica. Pe langa muzica din biserici, muzica clasica a evoluat mai ales ca urmare a patronatului monarhilor si nobiilor.

Ideea unor spectacole la care publicul trebuia sa-si cumpere bilete a aparut deja in secolul al XVII-lea si a ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cultura si societatea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
607 cuvinte
Nr caractere:
3 415 caractere
Marime:
9.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
societate, cultura
Predat:
la gimnaziu
Sus!