Culisele pactului Ribbentrop-Molotov

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cu toate ca Bucovina nu facea parte din partajul orientl al Tratatului''Molotov-Ribbentrop'',Stalin o dorea intre granitele URSS. In vara lui 1940, intre Moscova si Berlin s-au purtat negocieri intense cu privire la soarta acestei provincii, pe care in ciuda insistentelor sovietice-nemtii nu doreau sa olase in mina rusilor.In Bucovina,cindva provincie austrica, traia o numeroasa comunitate germana, pe care Hitler nu dorea sa o abandoneze bolse vicilor.In timpul acestor tratative secrete, un rol important a jucat ambasadorul german in URSS ,contele Friedrich-Werner von Schulenburg. Inainte de a fi trimis la post in capitala sovietica,Schulenburg fusese ambassador la Bucuresti. Ulterior, a incercat sa-si convinga superiorii ca atacarea URSS-ului este o greseala. Advertismentele sala nu au fost ascultate. Unul dintre sefii contraspionajului sovietic, Victor Suvurov, a dezvaluit, insa ca, in vara anului1941, si Stalin se pregatea s-ai atace pe germani. Generalul Jucov semnase inca de la 5 mai 1941 directiva prin care Armata Rosie urma sa ataca Romania. Data atacului sovietic trebuiea sa fie 12 iulie 1941 .Hitler a fost, i9nsa, mai iute

CUM AU OCUPAT SOVIETICII BUCOVINA IN 1940....

In ziua de 19 august 1939, orele 15:00, Molotov intra in biroul lui Stalin, care ii cere sa semneze imediat pactul cu Germania si s-ai abandoneze pe occidentali.Molotov il suna la telefon pe ambasadorul Germaniei, contele von Schulenburg, ii comunica faptul ca Stalin accepta conditii le pactuluisi il convoaca pe ministrul de Externe German, Joachim von Ribbentrop, la Moscova, pe 23 august, pentru semnarea pactului.

La 22 august 1939, tratativele franco-anglo-sovietice esueaza. Adoua zi, la 23 august1939, Stalin il primeste pe Ribbentrop la Kremlin, unde este semnat Pactul de neagresiune dintre Germania si URSS, iscalit de ministrii de Externe ai Germaniei naziste si Uniunii Sovietice, Joachim von Ribbentrop si, respecrtiv, Veaceslav Molotov.

Cu aceasta ocazie se semneaza si ''Protocolul Aditional Secret'' -aq carui existenta nu va fi recunoscuta de Komintern pena la dizolvarea sa in 1943, si nici de URSS pina in 1990/ Protocolul precizeaza la punctul 3 :''In privinta Europei sud-estice, partea sovietica subliniaza interesul pe care il mqanifesta

Pentru Basarabia.'' Interes pe care, am adauga noi l-a manifestat permanent incepend inca din 1918. In urma semnarii ''Protocolului Aditional Secret'' Stalin are ''miinile libere'' in Finlanda, Estonia, Letonia, Basarabia si Polonia Orientala. Lituania ramine in sfera de influenta germana.

La 23 septenbrie 1939, dupa incherea Companiei germane din Polonia- declansate la 25 august, apoi la 1 septembrie1939-swi a celei sovietice, declansate la 17 septembrie 1939, cela doua puteri fac schimb de teritoriu in Polonia, in baza unui protocol secret : URSS abandoneaza Polonia Centrala in mana Germanie si capata in schimb Lituania.

Insa Moscova rivnea ci la ocuparea Bucovinei romanesti- care nu fusese mentionata in ''Protocolul Aditional Secret''- si cu care Germania nu putea fi de acotd, din cauza numarului mare de etnici germani (''Volksdeutsche''), care ar fi trecut astfel sub administratia sovieto-comunista.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Culisele pactului Ribbentrop-Molotov.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 923 cuvinte
Nr caractere:
16 814 caractere
Marime:
22.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
pact, Ribbentrop-Molotov, bucovina
Predat:
la liceu
Clasa:
a 9-a
Sus!