Conferința de la Ialta - al doilea război mondial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Impartirea lumi nu a avut loc!

La inceputul anului 1945, atunci cand cel de-adoilea Razboi Mondial nu se terminase inca, conducatorii celor trei puteri, fiind pe punctul de a-l castiga, Roosevelt, Stalin si Churchill se intalnesc pentru a pregati pacea.

Conferinta are loc in perioada 4-11 februarie 1945, in U.R.S.S, la IALTA , in Crimeea. Nicodata, pana atunci, nu s-au mai luat atatea decizii de catre un numar atat de mare de fiinte umane. Se spune ca acestia si-au impartit lumea sau numai Europa: nu este decat o legenda care nu corespunde deloc realitatii.

AMERICA ESTE IMPOTRIVA IMPARTIRII

Churchill si Stalin s-au intalnit la Moscova cu cateva luni inainte, in octombrie 1944. Roosvelt fiind retinut, cei doi, englezul si sovieticul, au repartizat procentele de influenta intre occidentali si U.R.S.S, in tarile din sud estul Europei. Concluziile de la Ialta sunt adeseori confundate cu acest proiect de impartire, limitat numai de regiunea balcanica si danubiana a continentului. Insa presedinttele Statelor Unite este dezacord total cu acest tip de practica, caracteristic pentru batrana diplomatie europeana. Dupa parerea acestuia, se impune urgent o conferinta a celor trei, el accepta sa faca o calatorie lunga si obositoare in U.R.S.S. Stalin le comunicase ca desfasurarea razboiului in Europa Occidentala il impiedica sa-si paraseasca teritoriul.

Roosvelt si Churchill se intalnesc prealabil la Malta, in ziua de 2 februarie, pentru a se sfatui . Seara cele doua delegatii, foarte impozante, decoleaza catre est. Conferinta incepe pe data de 4, intr-o atmosfera calduroasa; euforia este impartita de cei trei mari, in ajunul victoriei comune impotriva dushmanului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conferinta de la Ialta - Al doilea razboi mondial.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
999 cuvinte
Nr caractere:
5 331 caractere
Marime:
9.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
conferinta, italia, Al doilea razboi mondial, europa, stalin
Predat:
la liceu
Sus!