Civilizația Și Cultura Romană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Extinsa de la cateva sate la un imperiu imens, Roma antica a dominat zona mediteraneana. In cida datinilor sale aspre si a razboaielor crude, civilizatia romana a stabilit un record impresionant de inalte realizari. Romanii credeau ca sunt urmasii lui Aeneas, un troian care a reusit sa scape dupa distrugerea orasului sau, Troia, si s-a restabilit pe peninsula Iberica, luand cu el trecutul di datinile reprezentate de tatal sau si viitorul, reprezentat de fiul sau. Acest personaj mistic, Aeneas, era fiul lui Anchise si al Afroditei, zeita dragostei, deci avea sange de semizeu. Ajungand pe teritoriul peninsulei Iberice, Aeneas ia in casatorie pe fiica lui Latinus, regele tinutului. Mai apoi tot romanii credeau ca Roma a fost intemeiata de Romulus. Romulus si Remulus fiind copiii lui Rhea Silvia si ai zeului Marte. De frica sa nu-i ocupe tronul unchiul lor, regele Amulius, porunceste ca copiii sa fie abandonati pe raul Tibru. Copiii supravetuiesc, fiind alapteti de o lupoaica si mai apoi crescuti de o femeie simpla. Ajunsi la maturitate, Romulus si Remulus se razbuna pe unchiul uzurpador, punand pe tron pe bunicul lor. Drept rasplata primesc locul pe care Romulus va intemeia cetatea Roma. Aceasta are la baza o dubla origine divina si un fratricid.

Acestea sunt legendele care stau la baza formarii poporului roman.

Cert este ca Imperiul Roman a reusit sa cucereasca numeroase teritorii, cucerind si supunand romanizarii mare parte din Europa de azi, dar cuceririle nu s-au oprit pe continentul european, continuand in Africa si chiar in Asia (Armenia, Mesopotamia si Babilonia). Cucerind mult cultura romana a imprumutat multe lucruri din alte culturi si de la alte civilizatii, in special de la civilizatia greaca care a fost una infloritoare.

Romanii aveau o credinta politeista cu o multime de zei, inspirati din cultura greaca, pentru ca in momentul in care au cucerit Grecia, romanii au fost cuceriti de cultura greaca. Cei mai cunoscuti au fost Jupiter zeul tata, Minerva zeita intelepciunii, Diana zeita lunii si a vanatorii, Marte zeul razboiului, Neptun zeul marilor, Aesculapius zeul medicinei, Bona Dea zeita ocrotitoare a femeilor si bineinteles Venus zeita iubirii. Zeii romani nu aveau statui, ci se credea ca ei exista in obiectele inconjuratoare. Zeii erau foarte numerosi, se credea ca fiecare familie are zeul ei. Fiecare zeu actiona intr-un domeniu restrans si se presupune ca existau peste 30. 000 de zei care vegheau asupra bunei stari a Imperiului Roman si a locuitorilor lui. Vesmantul roman as putea spune chiar cel nasional era, toga. Aceaste era marca a magistratilor si simbolul distinctiv a demnitatii cetatenesti. Aranjarea tgai era chiar o arta, cei mai instariti avand chiar sclav special instruit spre a aranja toga. Sub toga romanii purtau, tunica, un fel de camasa fara maneci si stransa pe talie cu ajutorul unei cingatori. In epoca imperiala toga a fost inlocuita cu, lacerna, imbracaminte mai putin incomode. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Civilizatia Si Cultura Romana
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
666 cuvinte
Nr caractere:
3 071 caractere
Marime:
7.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
civilizatie, istorie, cultura
Predat:
la gimnaziu
Sus!