Charles Darwin

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Charles Darwin (n. 12 februarie 1809, Shrewsbury, Shropshire - d. 19 aprilie 1882, Down, langa Beckenham, Kent) este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog si autor de carti, fondatorul teoriei referitoare la evolutia speciilor de plante si animale (teoria evolutionista). A observat si a demonstrat ca toate speciile de forme de viata au evoluat de-a lungul timpului din anumiti stramosi comuni, proces pe care l-a numit selectie naturala, toate acestea fiind publicate in cea mai celebra scriere a sa, Originea speciilor, publicata in 1859. Teoria evolutionista a fost acceptata de catre comunitatea stiintifica si publicul larg inca din timpul vietii sale, in timp ce teoria selectiei naturale a fost considerata ca prim argument al procesului evolutiei abia prin anii 1930 iar acum constituie baza evolutionismului sintetic.

Cercetarile sale asupra plantelor au fost publicate intr-o serie de carti, iar in ultima sa lucrare, a examinat ramele si efectul pozitiv al acestora asupra solului.

Darwin si-a stimulat interesul pentru stintele naturale in perioada studiilor de medicina la Universitatea din Edinburgh si de teologie la Universitatea Cambridge. Multe din observatiile si datele pe care se bazeaza ipoteza sa, provin din timpul calatoriei pe mare, cu nava Beagle, in urma carora devine consacrat ca eminent geolog, aducand de asemenea un argument clar pentru teoria uniformitarista a lui Charles Lyell. Prin publicarea lucrarii Calatorie pe Beagle, Darwin devine un autor foarte popular. Observand minutios distributia geografica a formelor salbatice de viata si colectand foarte multe fosile, studiaza mutatia speciilor si elaboreaza, in 1838 celebra sa teorie a selectiei naturale.

Desi a discutat cu mai multi naturalisti, lui Darwin i-a trebuit o buna perioada de timp pentru a-si continua cercetarile, in cadrul carora domeniul geologiei ocupa un loc important Materialist si dialectician spontan, el a demonstrat primul, pe baze experimentale, materialitatea lumii vii si a sustinut originea animala a omului (Originea omului si selectia sexuala, 1871). Conceptia sa evolutionista (darvinismul) a avut o mare influenta asupra filozofiei cunoasterii, infirmand teoria fixista si creationista. Descoperirile stiintifice ale lui Darwin stau la baza biologiei moderne si constituie explicatia biodiversitatii.

Ca recunoastere a valorii sale, Darwin a fost unul din cele cinci persoane care, in secolul al XIX-lea, dupa deces, au fost comemorate prin doliu national si a fost inmormantat la Westminster Abbey, alaturi de John Herschel si Isaac Newton.

Charles Darwin, celebrul biolog, geolog si scriitor nascut la 12 februarie 1809 este cel care a studiat originea speciilor adunand descoperirile in lucrarea cu acelasi nume, care este totodata si cea mai renumita dintre scrierile sale. In cadrul cercetarilor sale Darwin a sustinut originea animala a omului, iar teoria sa dovedeste ca fiecare forma de viata a evoluat din anumiti stramosi ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Charles Darwin
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
764 cuvinte
Nr caractere:
3 811 caractere
Marime:
13.01KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!