Castelul Amboise, leagănul renașterii franceze, interiorul capelei, capela castelului reconstruit

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Amboise se afla la confluenta fluviilor Loara si Masse. In anul 2000, erau recenzati aici, 11968 locuitori.

Castelul Amboise a fost construit de Carol al VIII lea, pe locul unei fortarete mai vechi care se afla intr - o zona abrupta, anevoios de urcat, propice apararii.

Originile castelului se regasesc inca din secolul VIII. Apoi, la inceputul Evului Mediu, a fost construit un pod peste Loara, ceea ce a dus la intarirea defensivei castelului, permitand, totodata, dezvoltarea economica a zonei prin facilitarea legaturilor cu restul Frantei.

Inainte de a fi alipit Coroanei, Amboise a apartinut familiei d Amboise. Stapanul castelului a fost condamnat la moarte la 8 mai 1431 de regele Carol al VII lea, fiind acuzat de tradare. Toate posesiunile i au fost confiscate si alipite Coroanei, la 4 septembrie 1434. La mijlocul secolului XV, in momentul in care orasul se afla sub dominatia englezilor, regele Carol al VII lea i a alungat pe invadatori, castelul fiind, in mare parte distrus. Ludovil al XI lea, succesorul sau, a inceput lucrarile de reconstructie ale castelului.

El a fost foarte atasat de acest oras si a dorit sa - i redea toata splendoarea pe care o merita. A apelat la serviciile arhitectilor italieni Dominique de Cortone si Fra Giacondo pentru a construi castelul intr o maniera noua, cea renascentista. L a adus apoi, special, pe horticultorul italian Pacello de Mercogliano, care a amenajat intr un stil cu totul deosebit, parcul si gradinile castelului.

250 de oameni au lucrat zi si noapte la construirea castelului care cuprindea mai multe corpuri, cele mai importante fiind capela Saint Hubert, turnul lui Cesar, aripa care cuprindea locuinta regelui, cladirea devenind magnifica. De atunci, castelul a fost alcatuit din doua corpuri de locuinte: unu cu fata la Loara, orientat spre nord, care exista si astazi, celalalt spre sud, care nu a rezistat timpului. - 8 - Ritmul constructiei s a incetinit considerabil o data cu moartea stupida la un joc de paume (joc asemanator celui de oina) a regelui Carol al VIII lea. Din fericire acest lucru a fost temporar, deoarece Ludovic al XII lea, succesorul regelui defunct, a continuat lucrarile cu aceeasi ardoare. Maretia si celebritatea au fost aduse insa castelului Amboise de regele Francois I care nu a ezitat sa - l invite pe insusi Leonardo da Vinci sa si stabileasca resedinta la Amboise sau, in apropiere la Manoir du Clos- Luce.

In secolele urmatoare Amboise isi pastreaza intacta maretia, aici semnandu se, in martie 1560, Tratatul dintre contele de Conde si Regina Catherina de Medicis care reglementa raporturile dintre protestanti si catolici.

La inceputul secolului XVII, castelul a devenit proprietatea lui Gaston d Orleans, fratele regelui Ludovic al XIII lea. Ulterior, castelul a carei maretie a inceput sa paleasca si a schimbat foarte des proprietarii in functie de capriciile Coroanei. Din pacate multi dintre noii proprietari nu au dispus de ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Castelul Amboise Leaganul Renasterii Franceze Interiorul Capelei Capela Castelului Reconstruit
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
745 cuvinte
Nr caractere:
3 571 caractere
Marime:
306.46KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!