Canihilism modern și gnosticism

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nu avem intentia sa rezumam dezbaterea in jurul nihilismului, concept care apare in 1799 si continua sa fie mult folosit si in zilele noastre (cf. Th. Siiss, Der Nihilismus bei F. H. Jacobi, in D.

Arendt, pp.

65-78; Penzo, pp.

11 sq.; v.

studiul nostru Gnostic Revenge, pp.

291 sq.) - Va fi suficient sa incercam a preciza esenta acestui oaspete nelinistitor care bate la usa civilizatiei noastre in zorii erei moderne. Lui Nietzsche in primul rind va trebui sa ne adresam pentru a elucida chestiunea mortii lui Dumnezeu.

Nietzsche se face purtatorul de cuvint al vremii sale proclamind ca transcendenta, care anima credinta platonico-crestina si care a dominat cultura occidentala mai mult de doua milenii, si-a pierdut eficienta; ea a incetat sa mai fie o sursa de energie vitala si de creativitate. Bineinteles, aceasta implica si eliberarea omului -numai ca este vorba despre o eliberare in neant, Befreiung in das Nichts (cf. L. Landgrebe, Zur Uberwindung, p. 32). in aceasta situatie, exista o singura alternativa: fie sa acceptam acest substitut edulcorat, acest Ersatz al transcendentei care este credinta in ratiune (Vernunftglauben), care, neavind justificare metafizica, nu are nici forta reala (ib., p. 29); fie sa consideram nihilismul ca o putere activa si sa-i devenim instrumente. Atitudinea din urma inseamna, pentru Nietzsche, sa construiesti darimind - cum o dovedeste un joc de cuvinte intraductibil: man legt Hand an, man richtet zugrunde (Wille zur Macht XV 152, ap. Landgrebe, p. 33; zugrunde richten este expresia obisnuita pentru a darima; dar verbul richten in seamna a construi: asadar, o constructie care consta in distrugere). Martin Heidegger a consacrat un intreg eseu spusei lui Nietzsche: Dumnezeu a murit (Holzwege: Nietzsches Wort Gott ist tot), iar concluzia este urmatoarea: Astfel, vorba Dumnezeu a murit inseamna: lumea suprasensibila este lipsita de forta eficienta. Nu mai raspindeste nici un fel de viata.

Metafizica, adica pentru Nietzsche filozofia occidentala inteleasa ca platonism, s-a sfirsit. Nietzsche isi intelege filozofia ca pe o miscare antimetafizica, adica, pentru el, antiplatoniciana. Daca Dumnezeu, in calitate de Cauza supra sensibila si Scop al oricarei realitati, a murit, daca lumea supra sensibila a ideilor si-a pierdut forta constringatoare si mai ales forta de redesteptare si de elevatie, nu mai ramine nimic caruia omul sa i se poata conforma si dupa care sa-si poata indrepta pasii. De aceea.

apare intrebarea: Nu ratacim noi oare ca printr-un neant nesfirsit? [La Gaya Scienza, af. 125, din 1882]. Astfel, formula Dumnezeu a murit constata ca neantul incepe sa se intinda. Aici, neant vrea sa spuna: absenta unei lumi suprasensibile cu putere de constringere. Nihilismul este o miscare istoriala*, si nu parerea sau doctrina unei persoane sau a alteia. Nihilismul, cel mai nelinistitor dintre oaspeti, bate la usa. Nihilismul misca Istoria in felul unui proces fundamental ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Canihilism Modern Si Gnosticism
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
14 382 cuvinte
Nr caractere:
72 815 caractere
Marime:
56.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!