Avers și revers în istorie. Câteva reflecții cvasi-epistemologice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Una dintre notele comune multor studii mai mult sau mai putin recente despre Mircea Eliade consta in a-i sublinia pozitia unica, de exceptie, in interiorul istoriei religiilor 1. Dar aceasta constatare aproape unanima da loc celor mai diverse interpretari. Pentru unul din criticii cei mai inver sunati (desi cel mai putin de temut) ai lui Eliade, ea este indiciul caracterului revolut al operei sale, pusa alaturi de operele unor Max Miiller, Andrew Lang si J. C. Frazer 2. Nu este in intentia noastra sa ne lansam aici intr-o polemica sterila. Sa semnalam totusi ca exista si alte ipoteze, la fel de convingatoare, ce incearca sa explice singularitatea lui Eliade: R. J. Zwi Werblowsky invoca, de pilda, spectrul exceptional de larg al cunostintelor lui Eliade 3, in vreme ce Norman Girardot crede ca el poseda o sensibilitate cu totul speciala ce-i ingaduie sa lumineze fatete necunoscute ale experientei cotidiene 4. Ipoteza pe care voi incerca s-o prezint aici este, ma tem, mai ambitioasa. Paginile care urmeaza sint lipsite de orice intentie apologetica si nu pretind deloc sa-i ofere cititorului o demonstratie peremptorie. E vorba pur si simplu de citeva reflectii despre Eliade suscitate de lectura citorva lucrari foarte cunoscute de epistemologie. Astfel a aparut ideea ca singularitatea lui Eliade s-ar putea explica nu prin aparte-nenta-i la o paradigma epistemologica depasita, ci, dimpo triva, prin faptul ca opera sa prefigureaza o paradigma care abia incepe sa se manifeste.

Stiu ca terenul pe care ma aventurez e presarat cu primejdii de tot felul. Fi-voi iertat de nu voi putea sa le evit pe toate. Chiar in acest caz, inca se poate sa ma insel: la urma urmelor, se stie ca noua paradigma epistemologica exista, dar chipul ii este invaluit in mrejele prezentului. Ne aflam in singurul moment al timpului in care, chiar evitind sa scriem lhistoire a lenvers, n-am putea inca face o histoire a l endroit fara a cadea in profetie.

in ce masura epistemologia curenta - ce trebuie deosebita de paradigma epistemologica 5, a carei durata este relativ lunga - influenteaza exercitiul a ceea ce, in lipsa de ceva mai bun, se cheama stiinte umane? Este sigur ca, deschizind manualele de lingvistica ori de teoria literaturii si chiar pe acelea legate de disciplinele istorice, se va vedea ca exista in fiecare epoca referinte la un epistemolog de serviciu. Consensul este aici mult mai mare decit, de exemplu, in privinta psihanalizei, fapt care poate fi atribuit gradului mult mai ridicat de inaccesibilitate (sau de esoterism) a epistemologiei . Daca acum douazeci de ani era citat cu sau fara noima KarI Popper, aceasta onoare pare a-i reveni acum lui Thomas S. Kuhn7. Or, pentru a imprumuta chiar de la Kuhn o vorba ce-i este pe plac, de la Popper la Kuhn s-a petrecut in epistemologie o revolutie care a dus la inlocuirea unei vechi paradigme printr-o alta. Precum bine a observat un cititor perspicace, Jocurile mintii 149 cuvintul paradigma are ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Avers Si Revers N Istorie C Teva Reflectii Cvasi Epistemologice
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
7 145 cuvinte
Nr caractere:
35 877 caractere
Marime:
33.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!