Arta Greciei antice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

De obicei, templul grecesc era primul spatiu consacrat dintr-un sanctuar mai amplu, care cuprindea diferite tipuri de edificii. Chiar el corespunde bisericii crestinilor sau moscheii musulmanilor, credinciosii nu aveau acces la el, fiind rezervat numai sacerdotilor.

Cuvantul templu deriva din grecescul temenos si semnifica tocmai un spatiu izolat si deci consacrat. Temenos-ul, delimitat de trunchiuri de coloana sau de un zid de imprejmuire, impreuna cu altarul care se ridica in interiorul sau, a fost primul element al sanctuarului, sau locul sacru care s-a organizat de jur imprejur. Acesta din urma s-a dezvoltat in timp intr-un complex de edificii pentru cult, inchise in interiorul unei imprejmuiri si traversat de o cale sacra. Pe marginile acesteia, se inaltau deci templul sau templele, locurile de odihna ale credinciosilor, monumentele, porticele si teatrul, cand nu era vorba chiar despre un adevarat stadion. Aici, credinciosii se indreptau pentru a se inchina zeilor, pentru a-i intreba cu scopul de a obtine diferite raspunsuri asupra unor chestiuni de interes individual sau colectiv, sau pentru a se supune unor practici terapeutice (in cazul in care sanctuarul era si loc de vindecare), pentru a participa la reprezentatiile care se desfasurau eventual in teatru, sau sa asiste la intrecerile atletice, atunci cand, asa cum era de exemplu la Delfi, acestea erau tinute in locul sacru.

Derivand probabil din megaron, sala principala a palatelor miceniene, templul grecesc cuprindea, la origine, o incapere construita din caramida nearsa si lemn, care se ridica pe un postament de piatra de forma rectangulara, avand intrarea pe una dintre laturile mai mici, precedata de un portic sustinut de coloane. Ulterior, in jurul secolului VIII i. H., templul a capatat forma periptera, adica cu porticele pe cele patru laturi, pe care si astazi o putem admira, era constituit din trei incaperi: pronaosul, sau vestibul, naosul, tenplul propiu-zis, si in arhitectura templului devine aproape exclusiva si se impune stilul doric si cel ionic.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arta Greciei Antice - Varianta 3
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
323 cuvinte
Nr caractere:
1 809 caractere
Marime:
7.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
grecia, arta
Predat:
la gimnaziu
Sus!