Arta greacă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Artele frumoase au atins in Grecia antica o dezvoltare si un grad de perfectiune atat de avansat, incat numai cuvantul miracol le-ar putea califica mai exact. Arta greaca reprezinta o contributie la tezaurul civilizatiei universale. Fiinta umana se afla in centrul civilizatiei grecesti. Reprezentarile artistice ale creatorilor greci redau chipul ideal al omului: frumos, liber si demn.

Caracteristica genului grecesc este masura si armonia. Ea n-a cazut in exagerarile artei orientale. Arta greaca n-a creat acele monumente colosale la care lucrau generatii dupa generatii, nici monstrozitatile sculpturii mesopotamice care trebuiau sa sperie duhurile necurate.

In cadrul artei grecesti un loc aparte l-a ocupat arhitectura. Ca sa imblanzeasca zeii, grecii le ridicau temple. Templul este una dintre cele mai stralucite creatii ale poporului grec in domeniul arhitecturii. El era asezat intr-un cadru potrivit -pe varful stancilor, scaldat de lumina puternica a soarelui sau in mijlocul unor dumbravi inconjurate cu paduri de maslini-. Era construit din marmura alba stralucitoare si nu avea proportiile celor egiptene (nici chiar Parthenonul). Cele mai importante elemente ale templului grec erau: coloanele frontonul si friza. Frontonul si friza erau impodobite cu bazoreliefuri care reprezentau scene mitologice. Stilul Doric are aspect sobru, sever, predomina in Gecia de Sud in Grecia Magna Sicilia si sudul Italiei-. Pentru sobrietatea si robustetea sa a mai fost numit ordinul masculin al arhitecturii elene. Partea superioara numita capitel era in forma de perna.

Stilul Ionic era mai fin mai gratios cu elemente mai ingrijite constituie ordinul feminin. Capitelul este in forma de culbec (coarne intoarse). Stilul Corintic a aparut mai tarziu si deriva din cel Ionic. Se pre-teaza prin grandoarea proportiilor la constructiile monumentale si a fost adoptat de catre romani. Capitelul are forma unei frunze de acant. La greci statuile zeilor erau asezate in interiorul templelor carora le erau inchinate. Spre deosebire de cele egiptene ele erau asezate in plina lumina a soarelui.

Cele mai importante temple grecesti au fost ridicate pe Acropola Atenei colina sacra din centrul orasului-; aici era un complex arhitectonic format dintr-o galerie cu stalpi minumati care le un loc se numeau Propilee. Dupa razboaiele cu persii, din ordinul lui Pericle si sub conducerea celor mai mari arhitecti si artisti ai antichitatii s-au construit: Partenonul si Erehteionul. Partenonul era inchinat zeitei Palas-Atena, protectoarea orasului.

La ridicarea Partenonului au lucrat trei genii: Ictinos-proiectant, Calicrate-constructor si Fidias-sculptor. El este decorat cel mai artistic din intreaga Grecie. Friza de pe cele doua laturi aflata din 1810 la Bitish Museum din Londra arata cat de mare a fost talenrul lui Fidias. Friza reda momentul cand nobilele fecioare ateniene ofera zeitei lor protectoare voalul ce l-au tesut in cinstea ei.

Erehteionul a fost ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Referat Arta Greaca
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
920 cuvinte
Nr caractere:
5 243 caractere
Marime:
11.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!