Armata elenistică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Termenul elenistic a fost folosit mai intai pentru a desemna limba greaca, pentru ca in secolul al XIX-lea termenul sa desemneze perioada istorica cuprinsa intre domiile lui Alexandru cel Mare (mijlocul secolului al IV-lea i. e. n.) si Augustus (inceputul secolului I e. n. ). Aceasta perioada a secolelor III-I i. e. n. incepe sa fie vazuta ca o treapta de dezvoltare in lumea greaca. Tot in aceasta perioada armata incepe sa se modernizeze si sa avanseze spre o tactica si strategie mai eficiente. De aceea, armata elenistica poate fi vazuta in prezent ca prima armata bine organizata din antichitate si din punct de vedere al competitiei si echipamentului din acele timpuri. Multitudinea de natiuni care intrau in cadrul armatei elenistice, conferea totodata mai multe tehnici de bataie.

Regii elenistici si pe urma cei romani au recurs la forte considerabile. In medie, o armata elenistica nu depasea 85 000 de ostasi, in care intrau infanteristii, mercenarii, cavalerii de toate originile, si un singur element oriental, si anume, contingentele de elefanti.

Pentru infruntarea dintre Antioh al III-lea si Ptolemeu al IV-lea care a avut loc la Raphia in anul 217 i. e. n., Lagidiu, in afara de 73 de elefanti a pus la bataie 70 000 de infanteristi si 5000 de cavaleri. Noi stim ca o parte dintre ei erau 3000 de liberieni si 20 000 de egipteni. Acesti oameni au fost recrutati in Grecia anului precedent. Antioh dispunea de 62 000 de infanteristi, 6000 de cavaleri si 102 elefanti.

Aceste trupe sunt de origini diferite: 10 000 de ostasi arabi erau comandati de un arab. Doar 5000 de mercenari sunt de origine greaca si 2500 sunt cretani. Razboiul elenistic folosea numai un personal ierarhizat dupa competenta si bine remunerat. Regele elenistic cauta oamenii care au servit in armata lui Alexandru si mai tarziu pe aceia care aveau o lunga experienta de lupta. Mare parte a populatiei din Grecia continentala si cea insulara se temea de un razboi, deoarece razboiul elenistic aducea numai pagube inregistrate in special oraselor. Finalul putea fi cel mai tragic pentru locuitorii orasului; ei puteau fi luati prizonieri, iar cetatea lor arsa pana la temelii. Mercenarii elenistici au dat unei tari sarace precum Grecia o sansa de a-si ridica nivelul de viata. Odata cu ridicarea nivelului de viata, solda mercenarilor si a soldatilor, in ordinea nobletii, in secolul al III-lea, salariul era de o drahma pe zi pentru un infanterist, la 2-3 drahme pentru un cavaler, cu o indemnizatie de noapte de trei obole. Problemele apareau atunci cand durata campaniei se prelungea mult peste asteptarile conducatorului. Armata in aceste conditii devine greu de mentinut sub ascultare datorita neplatii soldelor, care uneori puteau ajunge la 50 de taleri, solda pe trei luni, si 10 000 de masuri de grane. Rechizitionarea si locuirea soldatilor se faceau prin taxe sau impozite percepute de la agricultori sau de la aliati. Un alt exemplu de percepere a banilor este cel roman. Acestia ...

Bibliografie:

Polybiu - Istorii, Bucuresti, 1966-1995

Chamoux, Fr. - Civilizatia elenistica, Bucuresti, 1985.

Preaux, Ci. - Le monde hellenistique, Paris, 1978.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Armata Elenistica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 270 cuvinte
Nr caractere:
7 105 caractere
Marime:
11.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
armata, istorie
Predat:
la liceu
Sus!