1 decembrie marea unire

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intrarea Romaniei in razboiul mondial in vara anului 1916 alaturi de Antanta a urmarit realizarea deplinei unitati nationale prin unirea cu vechiul regat al Transilvaniei, Basarabiei si Bucovinei, stravechi teritorii locuite de romani.

Venise pentru romani era astrala a unirii.

In conditiile in care in 1918 pe fronturile de lupta Puterile Centrale inregistrau infrangeri categorice, imperiile multinationale s-au prabusit sub actiunea unui avant revolutionar de proportii, popoarele aflate sub dominatie straina, dorind sa-si decida singure soarta.

Prima provincie ce s-a unit cu patria-mama a fost Basarabia.

Aceasta a survenit pe fondul dezmembrarii Imperiului Tarist. In 1917 s-a construit in provincie Partidul National Moldovean, ce a coordonat miscarea de eliberare nationala. Pe 25 septembrie/18 octombrie 1917 s-a constituit un organ reprezentativ numit Sfatul Tarii. Ca coordonator al sau a fost format Consiliul Directorilor.

In Declaratia de Unire a Basarabiei cu Romania care a avut loc pe 27 martie 1918 apar urmatoarele revendicari: Republica Democratica Moldoveneasca sau Basarabia rupta de Rusia acum 100 si mai bine de ani din timpul vechi al Moldovei se uneste cu Mama sa, Romania.

Aceasta unire se face pe urmatoarele baze: 1. Basarabia isi pastreaza autonomia provincila avand un sfat al Tarii ales pe viitor prin vot universal egal, direct si secret.

2. Competenta Sfatului tarii este: a) votarea bugetelor locale; b) controlul tuturor organelor c) numirea tuturor functionarilor administratiei locale.

3. Restructurarea armatei se va face in principiu pe baze teritoriale.

4. Respectarea drepturilor minoritatilor din Basarabia.

5. Libertatea personala, libertatea tiparului, a cuvantului, a credintei, a adunarilor si toate libertatile obstesti vor fi garantate prin Constitutie.

Presedintele Sfatului Tarii, Ion Inculet; Secretarul Sfatului Tarii, Ion Buzdugan BUCOVINA Desfasurarea primei conflagratii mondiale a adancit criza de structura a regimului dualist austro-ungar. Bucovina a fost teatru de razboi. Ea a fost subiect al planurilor Vienei de reorganizare a Imperiului pe baze federale. In toamna anului 1918 se vehicula de catre Habsburgi anexarea Bucovinei la Galitia.

Din initiativa lui Sextil Puscariu si Iancu Flondor s-a convocat la 14/27 octombrie 1918 o adunare a reprezentantilor populatiei romanesti din provincie. Aceasta a decis unirea Bucovinei cu regatul Romaniei. S-a ales un comitet executiv si un consiliu national. Lider politic a fost ales Iancu Flondor.

In Motiunea de Unire a Bocovinei cu Romania adoptata la 15/28 noiembrie 1918 la Cernauti, s-a hotarat: Congresul General al Bucovinei, intrunit azi, joi, in 15/28 noiembrie 1918 in Sala Sinodaladin Cernauti, considerand ca in 1774, prin viclesug, Bucovina a fost smulsa din trupul Moldovei si cu de-a sila alipita coroanei Habsburgilor, hotaraste Unirea neconditionata si pe vecie a Bucovinei in vechile ei hotare pana la Ceremsu ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • 1 Decembrie Marea Unire
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
828 cuvinte
Nr caractere:
5 126 caractere
Marime:
11.29KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Istorie
Tag-uri:
marea unire, istorie
Predat:
la gimnaziu
Sus!