Tigrii eliberării tamilului eelam - naționalismul tamil

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Populatia tamilă srilankeză sau tamilii Ceylon, cunoscuti si sub numele de tamili elam , sunt o parte din populatia tamilă, originari din statul Sri Lanka din sudul Asiei. Exista doua grupuri de de tamili in Sri Lanka: tamilii sri-lankezi si tamili indieni. În conformitate cu dovezile antropologice și dovezi arheologice, tamili sri-lankezi au o istorie indelungata în Sri Lanka și au trăit pe insula inca din sec. al II-lea î.Hr. Majorittea sri-lankezilor de astazi sustin ca sunt descendentii vechiului regat Jaffna si ai triburilor Vannimais de pe coasta de est . Cei mai multi dintre ei traiesc in provinciile din Nordul si Estul tarii si in caplitala Colombo, in timp ce majoritatea tamililor indieni locuiesc in zonele muntoase centrale. Din punct de vedere istoric ambele grupuari s-au considerat comunitati separate, desi, din anii 1980 exista un sentiment mai mare de unitate.

Naţionalismul srilankez tamil reprezintă convingerea ideologică a srilankezilor din Tamil – fiind un grup etnic minoritar din Sri Lanka - că au dreptul sa devină o comunitate politică independentă si autonomă. Această idee nu a existat dintotdeauna. Constiinta nationala sri-lankeza tamila a început în epoca dominației britanice din secolul al XVIII-lea. Inca de la inceputurile dominatiei britanice din 1796 tamilii din Ceylon au ramas o comunitate separata, pastrandu-si identitatea lor distinctă. Tamilii au refuzat total orice fel de aculturatie si si-au mentinut ideea de a fi o civilizatie cu porpria limba, cultura si teritoriu. De atunci Eelamul Tamil este propus spre a deveni un stat independent pe care tamilii din Sri Lanka si diaspora tamila sri-lankeza asprira sa il creeze in nordul si rstul statului sri-lankez. Tamil Eelam nu are statut oficial sau recunoaștere din partea statelor lumii. Numele este derivat din vechiul nume tamil pentru Sri Lanka - Eelam.

Sri Lanka a devenit o națiune independentă în 1948. Insa, inca de la obținerea independenței, relațiile politice dintre comunitatea sinhaleza și comunitatea tamililor srilankezi a fost tensionată . Lipsa unor institutii care ar fi intergrat societatea si faptul ca elita sinhaleza s-a bazat pe bunăstarea lor și pe politicile preferențiale de care se bucurau pentru ca majoritatea sinhaleza sa-şi mențină puterea, a dus la înstrăinarea minorităților și a rezultat cu cererile comunitatii tamile pentru un stat separat. Astfel, pe fondul acestor animozitati si frustrari nationaliste ale comunitatilor srilankeze, miscari politice militante si grupari separatiste au aparut in numar coplesitor in a doua jumatate a secolului. In anii 70 s-au format peste 30 de grupări militante dintre care doar 5 au reusit sa rămână o forţă politică puternică — Organizația pentru Eliberarea Poporului din Tamil Eelam (PLOTE), Organizația Tamil Eelam de Eliberare (TELO) Frontul de Eliberare Revoluționară Populară Eelam (EPRLF), Organizația Eelamă Revoluționară a Studenților (EROS) și Tigrii Eliberării din Tamil Eelam (TETE/LTTE) — iar restul au avut o ideologie defectuasa si nu au fost facțiuni tamile strict naționaliste. Din aceste cinci grupuri dominante, Tigrii Eliberării din Tamil Eelam cunoscuti sub numele de LTTE (TETE) a fost cea mai solidă organizație tamilă nationalistă de rezistență.

Tigrii Eliberării din Tamil Eelam sau Tigrii tamili au fost o organizaţie de gherilă, având scopul de a forma un stat tamil independent în nordul şi estul statului Sri Lanka. Înfiinţat în 1976, este considerat unul dintre cele mai sofisticate şi riguros organizate grupuri de rebeli. Mai mult, datorită politicilor sale bine definite, platformei tamile constructive nationaliste si dorintei de auto-determinare naţională, a avut parte de cei mai multi sustinatori (din importante sectiuni ale comunitaţii tamile). Tigrii Tamil, au fost o organizație militantă separatistă, cu baza în nordul Sri Lankăi. Fondată în mai 1976 de către Velupillai Prabhakaran, in contextul disensiunilor si frustrariilor nationaliste ale comunitatilor srilankeze, organizaţia a dus o campanie secesionistă și naționalistă violentă pentru a crea un stat independent în nordul și estul Sri Lankăi pentru tamilii srilankezi.

LTTE a fost fondată la 5 mai 1976 ca succesor al Noilor Tigrii Tamili (TNT) - în 1972 Prabhakaran impreuna cu Chetti Thanabalasingam si Jaffna au format gruparea Noii Tigrii Tamili - Uma Maheswaran a devenit liderul său, și Prabhakaran, comandantul său militar. Un comitet de 5 membrii a fost de asemena numit. Prabhakaran a încercat să remodeleze vechiul TNT / noul LTTE într-o elită foarte eficientă care sa devina o forță de luptă profesionistă si să mentina un nivel înalt de pregatire, totodata incercând să pastreze grupul restrans. Tigrii Tamili au efectuat ulterior atacuri asupra diverse ținte guvernamentale, inclusiv polițiști și politicieni locali. Ideologia Tigrilor Tamili a fost inspirata din gândirea marxist-leninistă, și a fost seculara.

Observații:

Universitatea din Bucuresti

Facultatea de Istorie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tigrii Eliberarii Tamilului Eelam - Nationalismul Tamil.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 153 cuvinte
Nr caractere:
17 606 caractere
Marime:
37.83KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!