1. SOCIOLOGIA este una dintre stiintele sociale care studiaza natura comportamentului uman si al societatii umane (relatiile sociale), precum si produsele care rezulta din acestea.
Cel mai important moment in evolutia procesului de aparitie si constituire a sociologiei ca stiinta este atunci cand societatea este privita in ansamblul ei. Astfel, ca urmare a aplicarii viziunii totalizatoare asupra societatii se contureaza obiectul de studiu al sociologiei.
Conceptul (categoria) de baza in sociologie il reprezinta "faptele sociale" sau fortele care exista in afara indivizilor si le forteaza comportamentul. E. Durkheim elaboreaza "teoria faptului social" ale carei concepte fundamentale sunt:
1. faptele sociale trebuie considerate ca lucruri si nu de natura "organica" (biologica) sau individuala (psihologica);
2. faptele sociale sunt exterioare individului, exercita o presiune fortata asupra acestuia, au un rol coercitiv si indeplinesc in acest fel o functie socializatoare.
Sociologia este stiinta care studiaza societatea in ansamblul sau, adica fenomenele, procesele si relatiile sociale in dinamica, aparitia, evolutia si disparitia lor cu functiunile si disfunctiunile lor, cu fenomenele pozitive sau negative.
Se poate spune ca sociologia studiaza problemele actuale si problemele in devenire, de aceea este considerata drept stiinta prezentului social.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.