Sistemul instituțional al Uniunii Europene

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sistemul institutional al Uniunii Europene s-a constituit pe baza unor conceptii si metode necunoscute-atat pe plan national,cat si international- pana la crearea Comunitatilor europene. Sistemul institutional al Uniunii Europene reprezinta unul dintre elementele care confera caracter specific acestei entitati internationale.

Institutiile Uniunii Europene isi indeplinesc atributiile in cadrul unui sistem institutional, intre ele realizandu-se legaturi si corelatii atat in plan vertical, cat si in plan orizontal.

Repartitia functiilor intre institutiile Uniunii Europene nu corespunde schemei traditionale a separarii puterilor de stat, in cadrul careia Parlamentul este legislator, guvernul executiv, iar judecatorii exercita puterea jurisdictionala.

Institutiile Uniunii mentin un dialog deschis, transparent si constant cu asociatiile reprezentative si cu societatea civila.

Institutiile Uniunii sunt:

- Parlamentul European

- Consiliul European

- Consiliul

- Comisia Europeana

- Curtea de Justitie

- Banca Centrala Europeana

- Curtea de Conturi

Fiecare institutie actioneaza in limitele atributiilor care ii sunt conferite prin tratate, in conformitate cu procedurile, conditiile si scopurile prevazute de acestea. Institutiile coopereaza unele cu altele in mod loial.

Institutiile Uniunii Europene, create dupa modelul institutional specific dreptului intern public, care le confera calitatea de institutii interne, au sarcina sa asigure aplicarea tratatelor in cadrul Uniunii. In acest scop, institutiile dispun de mijloace de actiune juridice si financiare, iar activitatea lor se sprijina pe o administratie si pe o functie consultativa din ce in ce mai importanta.

La baza organizarii activitatii institutiilor Uniunii Europene nu se afla principiul separatiei puterilor, ci al conlucrarii lor printr-o reprezentare a intereselor predominante. Fiecare institutie actioneaza in aplicarea unui interes specific in procesul decizional comunitar, exercitand atributiile in mod expres conferite prin dispozitiile tratatelor.

Comisia reprezinta interesul general, Parlamentul European reprezinta popoarele statelor reunite in Uniune, Consiliul este institutia care reprezinta interesele statelor membre, iar Curtea de Justitie asigura respectarea dreptului Uniunii Europene.

Principiile institutionale nu au beneficiat propriu-zis de o formulare in cadrul tratatelor, fiind deduse in literatura de specialitate pe baza practicii Curtii de Justitie, cu ocazia contenciosului interinstitutional prin interpretarea dispozitiilor tratatelor. In acest context s-ar putea considera ca principiile care stau la baza repartizarii competentelor intre institutiile Uniunii Europene, ar putea fi urmatoarele:

- principiul atribuirii de competente

- principiul echilibrului institutional

- principiul autonomiei institutionale

Consiliul European

Consiliul European, institutie ce reuneste sefii de state membre sau de guverne, nu a fost prevazut in tratatele initiale, fiind rezultatul unui proces istoric.

Crearea Consiliului European a fost decisa la Conferinta la nivel inalt de la Paris la 10 decembrie 1974, reunindu-se pentru prima data in martie 1975 la Dublin. In Comunicatul final al Conferintei de la Paris din 9-10 decembrie 1974 a fost prevazuta hotararea sefilor de state si guverne de a se intalni de trei ori pe an sau de cate ori va fi necesar, asistati de ministrii de externe, intr-un Consiliu al Comunitatilor, in vederea cooperarii politice.

In urma fiecareia dintre reuniunile sale, Consiliul European are obligatia de a prezenta un raport Parlamentului European, iar anual un raport scris privind progresele realizate de Uniune.

Daca privim structura sistemului institutional al Uniunii Europene intr-o viziune piramidala, consider ca locul Consiliului European se afla in varful acestei piramide, celorlalte institutii revenindu-le sarcina de a pune in aplicare orientarile generale stabilite de Consiliul European.

Consiliul European isi alege presedintele cu majoritate calificata, pentru o durata de doi ani si jumatate, cu posibilitatea reinnoirii mandatului o singura data. In caz de impiedicare sau de culpa grava, Consiliul European poate pune capat mandatului presedintelui in conformitate cu aceeasi procedura.

Atributiile presedintelui Consiliului European sunt urmatoarele:

- prezideaza si impulsioneaza lucrarile Consiliului European

- asigura pregatirea si continuitatea lucrarilor Consiliului European, in cooperare cu presedintele Comisiei si pe baza lucrarilor Consiliului Afaceri Generale

- actioneaza pentru facilitarea coeziunii si a consensului in cadrul Consiliului European

- defineste orientarile strategice ale planificarii legislative si operationale in spatiul de libertate, securitate si justitie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul Institutional al Uniunii Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 579 cuvinte
Nr caractere:
23 447 caractere
Marime:
826.08KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!