Rolul lui Mihail Gorbaciov pe Scena Politică Internațională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ROLUL LUI MIHAIL GORBACIOV

PE SCENA POLITICA SOVIETICA

Mihail Sergheevici Gorbaciov a fost conducator al URSS in perioada 1985-1991, castigator al Premiului Nobel pentru Pace in 1990 si desemnat in aceeasi perioada drept Omul Deceniului de catre revista Time, ale carui incercari de reforma au dus in final la colapsul sovietic. Pentru a putea intelege cat mai bine rolul lui Gorbaciov pe scena politica este necesara, pentru inceput, evidentierea traiectoriei sale politice, dar si a genezei ideilor sale care au schimbat iremediabil soarta URSS. Liderul comunist, desi a trait in conditii foarte grele nu s-a plafonat fiind mai intai un elev foarte bun si apoi un student eminent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Moscova, nu si-a dorit o cariera juridica solida ci privea aceste studii ca pe un mijloc de a putea accede la o functie politica. A avut intotdeauna o altfel de viziune despre socialism si ,,nu se speria sa vorbeasca mult si deschis despre orice" .

Cariera sa politica a inceput inca din universitate cu pasi mici dar siguri, Gorbaciov s-a inscris in Partidul Comunist al Uniunii Sovietice, in 1952, impartasind conceptele acestuia. Totusi spiritul sau non conformist care s-a evidentiat mai tarziu si in parcursul sau politic, exista, o dovada a acestui fapt a fost atitudinea dezaprobatoare si chiar vulcanica pe care a avut-o in momentul in care un lector universitar a citit o cuvantare a lui Stalin in timpul unui curs. Gorbaciov a avut inca de tanar un pronuntat simt al dreptatii demonstrat si de criticile aduse la adresa lui Stalin si a campaniei antisemite desfasurate de acesta. Dupa absolvirea studiilor Gorbaciov s-a intors in zona natala, mai precis in Stavropol unde si-a inceput cariera juridica, la care a renuntat datorita aspiratiilor sale legate de domeniul politic .

In 1956 a devenit prim-secretar al organizatiei orasenesti a Uniunii Tineretului Comunist, al Komsomolului . Discursul noului lider comunist Hrusciov care condamna atitudinea si brutalitatea avute de Stalin a fost in asentimentul convingerilor lui Mihail Gorbaciov care vedea, la acea vreme, o Uniune Sovietica izolata, lipsita de informatie in care oamenii se temeau sa vorbeasca si care avea nevoie de o schimbare. Parcursul politic al viitorului lider comunist era unul sigur, bine conturat, mai ales dupa numirea sa in calitate de prim-secretar al regiunii Stavropol, care era una dintre regiunile in care liderii Partidului Comunist al Uniunii Sovietice isi petreceau mult timp, acest lucru a insemnat sansa lui Gorbaciov de a-si crea o imagine pozitiva in fata acestora, si de a intelege ce anume presupunea a fi un om politic. Fiind extrem de comunicativ a reusit chiar sa isi apropie persoane influente ale cercului comunist, asa cum era de pilda seful KGB Iuri Andropov .

Mihail Gorbaciov a decis ulterior sa se reintoarca la Moscova de aceasta data in calitate de secretar pentru agricultura in Comitetul Central constatand ca situatia era din ce in ce mai dificila, datorita in principal stagnarii economice si regimului lui Brejnev. Isi dorea sa poata schimba ceva dar din postura de secretar nu avea foarte multe posibilitati chiar daca nemultumirile sale se accentuau. Si-a consolidat treptat pozitia politica devenind membru al elitei guvernamentale, iar dupa moartea liderului comunist Konstntin Cernenko, Mihail Gorbaciov a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice in martie 1985. Acesta este momentul din care putem vorbi despre rolul marcant al lui Mihail Gorbaciov pe scena politica sovietica.

Bibliografie:

PERSONALITATI CARE AU MARCAT ISTORIA LUMII - MIHAIL GORBACIOV - DOCUMENTAR ISTORIC

Milza,Pierre, Berstein, Serge, Istoria secolului XX, Vol. III, Bucuresti, 1998.

Ruge,Gerd, Mihail Gorbaciov, Bucuresti, 1993.

Soulet, Jean- Francois, Istoria Europei de Est de la Al doilea Razboi Mondial pana in prezent, Iasi, 2008.

Tanase, Stelian, Istoria politica a caderii regimurilor comuniste, Bucuresti, 2009.

Tismaneanu, Vladimir, Reinvierea politicului - Europa rasariteana de la Stalin la Havel, Iasi, 1997.

Werth, Nicolas, Istoria Uniunii Sovietice de la Hrusciov la Gorbaciov, Bucuresti, 2000.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rolul lui Mihail Gorbaciov pe Scena Politica Internationala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 539 cuvinte
Nr caractere:
13 077 caractere
Marime:
21.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
rol, politica, comunism, rusia, sovietic, personalitate
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!