Reinstaurarea regimului comunist în RSSM

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In perioada martie-august 1944, in partea de nord-est a Basarabiei a fost reinstaurat regimul sovetic, centrul autoritatilor sovetice fiind orasul Soroca. Dupa operatia Iasi-Chisinau, organele sovetice si-au extins puterea asupra intregului teritoriu al Basarabiei. Toate oorganele centrale ale puterii de stat au fost transferate la Chisinau.

Articolul 4 al Conventiei de armistitiu, semnata la 12 septembrie 1944, prevedea restabilirea frontierelor de sta intre Uniunea Sovetica si Romania, fixate in vara anului 1940, dupa anexarea Basarabiei. Prin acest articol este confirmata in plan international incorporarea Bucovinei de Nord, a judetelor Ismail, Akkerman si Hotin in componenta R. S. S. Ucrainei si restabilirea Republicii Sovetice Socialiste Moldovenesti.

Dupa incheierea operatiilor militare, intr-un timp foarte scurt a fost efectuata reimpartirea teritotiala si administrativa a acestor teritorii, conform legislatiei sovetice in vigoare. De rind cu raioanele, noi unitati administrative, s-au pastrat o perioada de timp judetele, lichidate definitiv in 1947. Regimul sovetic, ce se sprijinea pe prezenta armatelor sovetice de ocupatie, a fost restabilit cu forta, prin metode represive. Odata cu unitatile armatei, in judetele Basarbiei au patruns organele securitatii si unitatile N. K. V. D. Au urmat arestari si deportari in rindurile fostilor functionari ai administratiei romane, mambri ai partidelor politice preotilor si invatatorilor, altor reprezentanti ai intelectualitatii care n-au reutit sa se evacueze.

Un factor important in procesul de instaurare a noului regim l-a constituit cresterea numarului membrilor Partidului Comunist. In anii 1946-1950 organizatia republicana de partid a crescut de la 10, 8 mii la 29, 5 mii de comunisti. Au fost aduse numeroase cadre de partid si sovetice, prin intermediul carora Moscova promova politica comunista in Moldova. Numai in 1944-1946, in regiune au sosit peste 22. 000 de lucratori de partid si de stat.

Rolul conducator in viata politica a republicii a revenit Biroului C. C al P. C. (b) din toata uniunea pentru Moldova, format in martie 1945 in scopul dirijarii activitatii tuturor organelor republicane de partid si de stat.

La state, extinderea organizatiilor comuniste intilnea obstacole mari, in special din cauza politicii anti religioase promovate de noul regim. Pentru intensificarea propagandei comuniste, in anii 1947-1948, din organizatiile orasenesti de partid au fost trimisi in satele republicii peste 1, 5 mii mambri de partid, multi dintre care erau straini, ce nu cunosteau limba si traditiile populatiei locale.

O parte componenta a procesului de reinstaurare a regimului comunist o constituia crearea in localitatile din Basarabia a organelor executive a sovetelor. Primele alegeri in sovetele locale au avut loc in decembrie 1947. o mare importanta pentru afirmarea regimului au avut-o alegerile in Sovetul Suprem al Uniunii Sovetice din februarie 1946, la care au fost desemnati si 34 de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Reinstaurarea Regimului Comunist In Rssm
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 392 cuvinte
Nr caractere:
7 154 caractere
Marime:
18.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
comunism, restaurare
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!