Prezentare de carte - Frederic Durand - Vikingii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Frederic Durand este profesor emerit al Universitatii din Caen si fondator al Institului de Studii Scandinave din Caen. El este un specialist recunoscut in domeniul istoriei vikingilor, iar lucrarea sa reprezinta o remarcabila sinteza a istoriei ,,oamenilor nordului" si un punct de pornire in intelegerea acestei civilizatii cu totul aparte.

Prima lucrare dedicata vikingilor a apartinut istoricului german Walter Vogel, "Die Normannen und das frankische Reich bis zur Grundung der Normandie" (799-911), publicata la Heidelberg, in 1906. De atunci istoriografia acestei civilizatii s-a dezvoltat considerabil, datorita descoperirilor arheologice, publicarii surselor, abordarii unor noi tematici si metode de cercetare.

Vikingii erau in primul rand razboinici de temut, precum si excelenti constructori de nave, navigatori, exploratori, pirati si negustori; calitati pe care Frederic Durand le scoate in evidenta in lucrarea de fata.

Cartea este structurata in doua parti. In partea intai, Istoria vikingilor, autorul se raporteaza la expansiunea norvegiana, daneza si suedeza, iar in partea a doua, Civilizatia vikingilor, prezinta aspecte ale vietii economice, sociale, religioase si militare.

Debutul primei parti cu citarea unei inscriptii runice de la Dalum, in amintirea a doi frati: "Unul si-a gasit moartea la apus, celalalt la rasarit" ne introduc in tematica acesteia, si anume expansiunea civilizatiei vikinge.

Intr-un prim capitol (Zorile epocii vikingilor), Frederic Durand se opreste asupra cauzelor ce au determinat aceasta actiune a "oamenilor nordului". Se considera ca expansiunea vikinga a fost determinata de nevoia unor noi terenuri, de suprapopulare, care ar fi putut incita surplusul de barbati tineri, pe care popoarele nordice nu il mai puteau hrani, sa caute aventura dincolo de mare. Legislatia in problemele mostenirii, de care beneficia doar unul dintre descendenti in detrimentul tuturor celorlalti, e posibil sa fi determinat pe cei perdanti la expatriere. O alta categorie a celor recrutati este constituita din autorii celor mai grave crime, care erau pedepsite cu exilul. Explicatia majora admisa de Frederic Durand o constituie cautarea unor noi debusee comerciale. Elementul decisiv al expansiunii vikingilor o constituie corabia, de o eficienta necunoscuta pana atunci.

Frederic Durand descrie in capitolele urmatoare cele doua mari axe ale expansiunii nordice: calea apuseana, respectiv calea rasariteana. Este expusa ideea savantului suedez Fritz Askeberg, conform careia au existat patru categorii de expeditii: raidul pirateresc, de cativa detinatori ai uneia sau mai multor nave; expeditia militara de mare anvergura, sub autoritatea unui conducator hotarat sa-si creeze un regat dincolo de mare; colonizarea pamanturilor inca virgine si patrunderea comerciala.

Cei care au luat calea apuseana a expansiunii au fost norvegienii si danezii. Colonizarea Atlanticului de Nord de catre norvegieni constituie fara indoiala aspecul cel mai uimitor al aventurii vikinge. Aceasta i-a condus pana la portile Lumii Noi, cu cinci secole inainte de Cristofor Columb.

Vikingii danezi au actionat in formatii compacte , plasate sub autoritatea regilor sau a unor conducatori foarte influenti, care faceau apel la trupe temeinic antrenate. Ei au inceput cu asaltul impotriva Germaniei de Nord, pentru ca apoi sa-si indrepte atentia asupra Frantei si Angliei, culminand cu constituirea ducatului Normandiei.

Pe de cealalta parte, suedezii au deschis calea rasariteana, inaintand de-a lungul stepelor rusesti pana la tarmurile Marii Negre si ajungand panala portile Imperiului bizantin si ale Califatului din Bagdad.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Prezentare de carte - Frederic Durand - Vikingii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
2/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 285 cuvinte
Nr caractere:
6 360 caractere
Marime:
16.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
recenzie, carte, viking, german, istoric
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!