Organizația Hamas

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Infiintata in jurul anului 1987 in timpul primei “Intifada”(revolutie)organizatia palestiniana Hamas,”Entuziasm” sau Miscarea de rezistenta Islamica a lasat loc multor semne de intrebare:sunt o miscare terorista?ultranationalista?radicala?

Terorismul este o tactică de luptă neconvenţională folosită pentru atingerea unor obiective politice. El se bazează pe acte de violenţă spectaculară acţionate asupra unor populaţii neimplicate în mod direct în conflict dar cu potenţial de presiune asupra conducerii (stat , organizaţii, categorii sociale sau, împotriva unui grup de persoane civile) în sensul scontat de terorişti – producerea unui efect psihologic generalizat de panică şi intimidare, augmentat de folosirea manipulativă a mediei, cu scopul atingerii unui obiectiv greu de realizat prin mijloace democratice sau convenţionale.

Hamas este o organizație paramilitară palestiniană islamistă. Scopul său declarat este cucerirea teritoriilor aflate în prezent în cadrul statului Israel, Cisiordania șiFâșia Gaza.Uniunea Europeană, Canada, Statele Unite și Israel consideră Hamas un grup terorist ale cărui atacuri îndreptate către civili evrei și alte abuzuri privind drepturile omului, au fost condamnate de Națiunile Unite și Organizația pentru protecția Drepturilor Omului. În urma alegerilor legislative din 2006, Hamas a câștigat majoritatea în fața rivalilor de la Fatah din care face parte președintele Mahmoud Abbas. Majoritatea îi conferă dreptul de a forma guvernul formându-se un dezechilibru între puterea executivă și cea legislativă. În 15 decembrie 2006 în Fâșia Gaza, Hamasul s-a revoltat împotriva autorităților palestiniene (care erau sub controlul Fatahului) și după lupte armate au cucerit stăpânirea Fâșiei Gaza.

In limba araba, Hamas se talmaceste prin „zel”. Spre ce este focusat de fapt zelul acestei organizatii e, insa, greu de spus. Vreme de cinci ani de zile, in teritoriile ocupate, urmand vorba inteleapta a Profetului, Hamas a intreprins numai actiuni caritabile, realizand pentru palestinieni mai multe decat au facut toate celelalte organizatii umanitare la un loc. Apoi, Hamasul a continuat filantropia, dar s-a raliat la Jihad si a declarat Razboi Sfant Israelului, dezvoltandu-si o sangeroasa aripa terorista. In urma cu trei ani, a castigat alegerile, dar a divizat Autoritatea Palestiniana si a dinamitat toate eforturile si idealurile lui Arafat.

Organizația teroristă Hamas își are originea într-o aripă a unei alte organizații cea a Fraților Musulmani înFâșia Gaza. Se pare că primele idei cu privire la crearea sa, se situează în jurul anului 1967. În 1978 șeicul Ahmad Yasin, conducătorul la acea vreme al Fraților Musulmani în Fâșia Gaza, înființează o fundație non-profit sub numele Al-Mudjamma' (Aceasta promova Islamul și încerca să câștige susținerea instituțiilor, universităților și a cercurilor religioase. Organizația ca atare a fost înființată în 1987, odată cu izbucnirea Primei Intifade la inițiativa șeicului Ahmad Yasin și a lui Muhammad Taha membru al aripii organizației Frăților Musulmani care activa în Fâșia Gaza.

În august 1988 organizația publică Carta Mișcării Hamas, text care îi reflectă ideologia de-a lungul celor 36 de articole prin care orice compromis cu Israelul este respins și susține înființarea unui stat arab pe teritoriul israelian. La scurt timp după apariția cartei, organizația a fost interzisă de către autoritățile israeliene trecând în clandestinitate. [1]

Brigăzile 'Izz Ad-Din Al-Qassam reprezintă aripa militară a Hamas, creată în 1992 sub conducerea lui Yahya Ayyash. Denumirea a fost aleasă pentru a comemora un lider celebru al rezistenței arabe în zonă 'Izz Ad-Din Al-Qassam, un predicator sunit din perioada mandatului britanic asupra Palestinei, care în 1930 a fondat un grup militant arab numit Mâna Neagră, ceea ce a dus la uciderea sa de către britanici în 1935. Brigăzile 'Izz Ad-Din Al-Qassam mai sunt cunoscute și sub numele „Elevii lui Ayyash“ sau „Elevii inginerului“ pentru a comemora memoria primului conducător, ucis în 1996. Yahya Ayyash era supranumit și Inginerul deoarece el era specialistul organizației în crearea dispozitivelor explozibile.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizatia Hamas.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 944 cuvinte
Nr caractere:
22 080 caractere
Marime:
32.06KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!