Formarea statului slavilor de sud Iugoslavia

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

-Cap. I Aparitia conceptului
-Cap.II Comitetul Iugoslav
-Cap.III Declaratia de la Corfu
-Cap.IV Statul Sovenilor ,Croatilor si al Sarbilor

Extras din referat:

-Cap. I Aparitia conceptului

Filozofii si scriitorii croati de secol XVII au fost primii care au venit cu ideea unificarii tuturor popoarelor slave de la sud de Dunare ca unic mijloc de a se elibera de sub secole de ocupatie straina si de a-si redobandi libertatile .

În secolul XIX, mişcarea politică ilirică fondată la Zagreb a atras multi intelectuali si politicieni crotati de mare proficienta.

Aceasta miscare a luat avant doar spre sfarsitul secolului in mare parte ca urmare a reprimarii revolutiei de la 1848 si a politicilor indreptate impotriva miscarilor de eliberare a slavilor .

Cu toate acestea,miscarea nu a reusit sa puna in practica aceste idei de unificare si foarte putini membri aveau o idee clara asupra formei pe care noul stat trebuia sa o aiba pentru a multumi toate taberele .

In timp ce puterea otomana slabea, si Serbia ,Bulgaria si Grecia se intareau in urma Congresului din Berlin de la 1878,speranta pentru suveranitatea slavilor de pe teritoriile Austro-ungare renastea.

In 1906 intelectualul roman Aurel Popovici a propus o reforma intitulata ”Statele unite ale Austriei Mari”,idee care desi nu a fost acceptata de imparatul Franz Joseph a stat la baza conferintei de pace de la sfarsitul Primului Razboi Mondial .

La 31 Mai 1917 in Viena, Anton Korošec citeste “Declaratia din Mai” prin care Slovenii cer ca imperiul Austro Ungar sa treaca de la o monarhie dualista la una tripala care sa contina si Iugoslavia,entitate formata din Slovaci,Croati si Sarbi.

Declaratia a fost respinsa.

-Cap.II Comitetul Iugoslav

La inceputurile Razboiului mondial(inceput in 1914),un numar de politicieni inmportanti printre care Ante Trumbić, Ivan Meštrović, Nikola Stojadinović si altii din regiunea sud slava aflata sub Imperiul Habsburgic au fugit la Londra,unde au inceput eforturile formarii unui Comitet ce avea sa reprezinte slavii din Austro-Ungaria .

Comitetul Iugoslav a fost format la 30 Aprlilie la Londra,incepand imediat strangerea de fonduri in special din randul slavilor din America .Acestia erau Sarbi,Croati si Sloveni care se identificau cu miscarea pentru o singura entitate slava la sud de Dunare.

Datorita statutului membrilor sai,Comitetul era capabil sa faca publice princiipiile si obiectivele sale guvernelor Aliate,care au inceput sa se gandeasca tot mai serios la viitoarea reorganizare a Austro-Ungariei.

In timp ce scopul de baza al Comitetului era aceea de a unifica teritoriile slave de sub habsburgi in jurul regatului Serbiei(entitate statala independenta),grija sa imediata erau cererile teritoriale Italiene asupra teritoriilor habsburgice .

In 1915 Aliatii convinsesera Italia sa se alature lor in schimbul unor promisiuni teritoriale insemnate.Conform Tratatului secret de la Londra.Conform acestui tratat acestea includeau parti din Istria si Dalmatia,teritorii ce aveau populatii mixte,italiene si slavona.

Cap.III Declaratia de la Corfu

In 1916,parlamentul Sarbesc,aflat in exil,decide in favoarea crearii Regatului Yugoslav in cadrul unei intalniri in Teatrul municipal din Corfu .

In Iunie-iulie 1917 sau desfasurat intalniri intre Comitetul Iugoslav si Guvernul Sarb din Corfu iar la 20 Iulie sa emis o declaratie ce avea sa stea la baza noului stat.

Aceasta afirma ca Sarbii,Croatii si Slovenii erau”acelasi sange prin limba,prin dorinta de unitate,prin comunitate si integritatea teritoriala nedivizibila pe care le locuiesc si prin interesul comun vital de supravietuire nationala si dezvoltarea morala si materiala”.

Noul stat urma sa fie numit Regatul Sarbilor,Croatilor si Slovenilor si urma sa foe o monarhie constitutionala sub dinastia Karađorđević .

Observații:

Universitatea din Pitesti

Facultatea de Stiinte Socio-Umane

Specializarea: Istorie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Formarea Statului Slavilor de Sud Iugoslavia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
999 cuvinte
Nr caractere:
6 026 caractere
Marime:
32.41KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Profesorului:
Ungureanu George
Sus!