Evoluția ideii de Uniune Europeană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Evolutia ideii de Uniune Europeana este extrem de importanta avand in vedere faptul ca in prezent Uniune Europeana este una din cele mai mari puteri economice mondiale , dominand lumea in mai multe privinte: productia industriala , importuri ,exporturi ,turism.

In acest referat ne propunem sa analizam cum a evoluat idea de Uniune Europeana ,prezentand un scurt istoric al Uniunii Europene ,rolul important pe care aceasta il are si nu in ultimul rand cateva ideii despre aderarea tarii noastre.

Pentru realizarea acestui referat am utilizat ca surse de informatie urmatoarele:"Ghidul Uniunii Europene" de Leonard Dick," Enciclopedia Uniunii Europene" si site-ul www.infoeuropa.ro

Uniunea Europeana a luat nastere ca urmare a Tratatatului de la Roma din 25 martie 1957 sub numele de Comunitatea Economica Europeana iar actualul nume a fost stabilit in 1992 ,in urma Tratatului de la Mastricht.

Istoria Uniunii Europene, se bazeaza pe cronologia celor mai importante realizari ale Uniunii si institutiilor sale. De la declaratia lui Robert Schuman, din anul 1950, pana la primele valuri de aderare din anii '70 si '80, de la instituirea Pietei Unice in 1993 pana la lansarea monedei euro in 1 ianuarie 1999 si deschiderea negocierilor de aderare cu tarile Europei Centrale si de Est.

Ideea de Uniune Europeana ,de unitate a tarilor continentului european este foarte veche.Cea mai frecvent utilizata formula a fost aceea de ,,Statele Unite ale Europei" ,primul care a sugerat aceasta denumire fiind marele scriitor francez Victor Hugo,la mijlocul secolului al XIX lea

Tentative de unificare a natiunilor europene au existat inca dinaintea aparitiei statelor nationale moderne.Acum trei mii de ani Europa era dominata de celti iar mai tarziu a fost cucerita si condusa de Imperiul Roman.Aceste uniuni au fost insa create cu forta , implicand deobicei ocupatia militara a natiunilor si ducand la instabilitate.

In urma catastrofelor provocate de primul si al doilea razboi mondial necesitatea unei Uniunii Europene a crescut pentru a elimina astfel inceperea unui nou razboi mondial.

Acest lucru a dus la formarea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului finalizata prin semnarea Tratatului de la Paris(1951).

Prin Tratatul de la Roma s-a creat prima uniune totala care a luat numele de ,,Comunitatea Economica Europeana" care a devenit in prezent un

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia Ideii de Uniune Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 111 cuvinte
Nr caractere:
6 434 caractere
Marime:
9.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
uniunea europeana, comunitate, state
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!