Previzualizare referat:

Extras din referat:

Bibliologia, fosta stiinta auxiliara a istoriei dar in prezent, disciplina independenta, care se ocupa de carte si de munca in biblioteca. Prin bibliologie se intelege ,,studiul metodic, stiintific a tot ceea ce priveste scrisul de mana sau tipar, pe hartie sau pe alt material, deci orice vehicul al gandirii prezentat mai adesea sub forma cartii, de la fabricarea si conditiile ei materiale si pana la viata ei ca factor cultural, cu imensa ei influenta asupra individului si a societatii...[1]. Prin urmare, obiectul acestei stiinte include: istoricul scrisului, suportul sau, instrumentele de scris, tehnica tiparului, fabricarea, legatul si ilustrarea cartii, punerea ei in circulatie, publicatiile bibliografice, organizarea bibliotecilor, cataloagele.

Cuvintele bibliologie si biblioteca isi au originea in limba greaca veche: biblon = carte; logos = vorbire, tratare; theke = dulap, loc de pastrare a cartilor. Deci biblioteca inseamna loc de pastrare a cartii. Spre sfarsitul Evului Mediu, in conceptia umanista biblioteca reprezenta triada: loc, dulap, carti[2]; ea era un muzeu de carte, un depozit de valori spirituale.

Ca detinator a tezaurului de cunostinte si ca centre de difuzare ale acestora, bibliotecile sunt verigi ale culturii in oricare timp si societate.

Partile componente ale acestei discipline sunt:

I. Istoria cartilor si a bibliotecilor de la inceputuri pana la epoca contemporana. Aici sunt incluse si problemele legate de istoria scrisului, a materialului de scris, tiparul, ilustrarea cartilor, precum si istoricul bibliotecilor si rolul lor in viata sociala si culturala a popoarelor.

II. Bibliografia se ocupa cu descrierea cartilor spre a alcatui repertorii sau cataloage de carti.

III. Biblioteconomia se preocupa de organizarea, catalogarea, clasificarea si functionarea bibliotecilor, inclusiv orientarea de carte, propaganda de carte, completarea si organizarea fondului bibliotecilor, conservarea cartilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bibliologie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
912 cuvinte
Nr caractere:
4 890 caractere
Marime:
6.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
origine, limba greaca, carti
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Profesorului:
Ioan Suciu
Sus!