Situația economică a României în timpul primului război mondial

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Am ales sa realizam o lucrare cu referire la cel de-al doilea razboi mondial, deoarece cea de-a doua conflagratie mondiala reprezinta o tema importanta si este si astazi un subiect de larg interes pentru istorici. Am decis sa expunem doar implicatiile economice pe care acest razboi semnificativ le-a avut asupra României, pentru ca economia este pârghia de dezvoltare si de progres a unei tari.

Desi au trecut 67 de ani de la declansarea celui de-al doilea razboi mondial, situatia dramatica a statului român în perioada acestuia, miscarea de rezistenta desfasurata împotriva dominatiei hitleriste si ocupatiei hortiste pentru recucerirea independentei nationale si refacerea integritatii teritoriale, actul de la 23 august 1944 si participarea României în lupta dusa împotriva fascismului au captat atentia a numerosi specialisti în domeniul istoriei si memorialisti. De aceea, ne-a interesat abordarea acestei teme, mai ales ca este vorba despre tara noastra natala, pentru care avem un profund respect.

Suntem dornici sa descoperim ce a reprezentat cel de-al doilea razboi mondial pentru România si apoi sa relatam situatia economica dezastruoasa pricinuita de jaful economic întreprins de cel de-al treilea Reich. În acelasi timp, ne emotioneaza profund atitudinea poporului român, care a fost întotdeauna devotat idealurilor de unitate nationala, dreptate sociala, democratie si libertate. El a luptat si s-a opus cu fermitate formelor de dictatura sau dominatie. Astfel, România nu a dorit nicicând razboiul, ci era absolut necesara ridicarea generala la lupta pentru ocrotirea intereselor natiunii si refacerea integritatii teritoriale.

Ne apreciem mult tara si suntem total intrigati de exploatarea acesteia pe tot parcursul razboiului. Putem spune ca toate acestea sunt motivatiile noastre interioare pentru alegerea temei, iar lucrarea se adreseaza nu numai celor pasionati de istorie, ci tuturor românilor.

Cel de-al doilea razboi mondial a izbucnit la 1 septembrie 1939, în cadrul contractiilor dintre puterile imperialiste, din cauza dorintei de necontenita expansiune teritoriala si de dominatie a Germaniei hitleriste. Germania pretindea ca granitele si conditiile impuse prin Tratatul de la Versailles îi sufocau dezvoltarea. Aceleasi dorinte de expansiune le manifesta si Italia în zona Mediteraneeana si în Africa si Japonia în Extremul Orient, mai ales în dauna Chinei. Japonia dorea acapararea resurselor economice din Pacificul de vest si din Asia de sud-est.

Problema Gdanskului si cea a „coridorului” polonez au reprezentat doar pretextul începerii ostilitatilor, astfel ca, în mai putin de trei saptamâni, Polonia era complet ocupata de Germania. Alte cauze ale razboiului ar mai putea fi considerate: aparitia rasismului,a nationalismului, esecurile încercarilor de restabilire a pacii, aparitia fascismului, formarea coalitiilor etc.

Situatia pe plan international era din ce în ce mai tensionata si se înrautatea pe zi ce trecea. La începutul razboiului, România si-a proclamat neutralitatea (6 septembrie 1939), dar situatia a fost de asa natura, încât, dupa scurt timp, tara noastra n-a avut nicio sansa si a fost nevoita sa se alature razboiului. Prin note ultimative, pe 26 si 28 iunie 1940, Uniunea Sovietica a impus României cedarea Basarabiei si a nordului Bucovinei.

Prin Dictatul de la Viena din 30 august, în acelasi an, România a fost fortata sa cedeze Ungariei partea de N-V a Transilvaniei si, dupa Tratatul de la Craiova din 7 septembrie 1940, a trebuit sa cedeze Bulgariei partea de sud a Dobrogei( Cadrilaterul). Pierderea cam a unei treimi din suprafata tarii si din populatie a cauzat o serioasa criza, care a avut ca rezultat abdicarea regelui Carol al II-lea în favoarea fiului sau Mihai (6 septembrie 1940) si venirea la putere a generalului Ion Antonescu (maresal din octombrie 1941). Optiunea celui din urma, dintre cele doua câmpuri beligerante, pentru Germania, alaturi de care România intra în razboi împotriva Uniunii Sovietice, a fost cauzata de speranta de a recupera Basarabia si N Bucovinei si de neîncrederea lui în regimul comunist.

Observații:

referatul a fost prezentat in cadrul facultatii de stiinte economice de la universitatea transilvania brasov si a fost apreciat cu nota maxima de dnul profesor de istorie economica saon stelian.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Situatia Economica a Romaniei in Timpul Primului Razboi Mondial.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
6 145 cuvinte
Nr caractere:
30 931 caractere
Marime:
30.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Profesorului:
Saon Stelian
Sus!