Revoluția de la 1848 în Țara Românească

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I. INTRODUCERE
II. ARGUNENTARE:
1.PREMISELE REVOLUŢIEI DE LA 1848 ÎN ŢARA ROMÂNEASCĂ
2.DESFAŞURAREA REVOLUŢIEI
3.DEZNODAMÂNTUL REVOLUŢIEI
III. CONCLUZII

Extras din referat:

REVOLUŢIA DE LA 1848 ÎN ŢARA ROMÂNEASCĂ

I. INTRODUCERE

Revoluţia română de la 1848, reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente ale țării noastre, intrucât asa cum aprecia Gh. Platon, în Geneza revoluției române de la 1848, ea este “punctul final al unei evoluții, ce deschide pespectiva unei noi epoci istorice, saltul calitativ al unei îndelungi si complexe acumulări, rezultatul unei dezvoltări organice si unitare a societății românești, punctul de plecare sub semnul căreia s-a dezvoltat întreaga istorie modernă a României” . De aceea revoluția pașoptistă are o mare importanță, deoarece a schimbat in sens progresist si democratic viitorul românilor si al României, lucru ce poate fi observat în istoria scrisă si nu numai, a acestei națiuni.

“Parte integrată a miscării sociale si politice care a zguduit din temelii cele mai multe țări europene revoluția pașoptistă a cuprins întreaga arie geografică locuită de români” , deci, prin urmare și Țara Românească.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale revoluției pașoptiste a fost lupta pentru eliberarea de sub dominația marilor puteri si realizarea unității naționale, datorate dezoltării unei conștiințe naționale.

Însemnatatea revoluției de la 1848 pentru viitorul României a provocat un mare interes istoriografic. De pildă, s-au păstrat in arhiva statului Documente privind anul revoluționar 1848 in Țara Românească, unde revoluția este privită ca fiind “rezultatul dezvoltării economice, culturale și politice a țărilor române, precum si a luptei poporului pentru răsturnarea feudalismului, pentru libertăți democratice, pentru independeță și unitate națională” .

Gh. Georgescu Buzău prezintă in cartea sa Anul revoluționar 1848 in țările române o viziune de asamblu a evenimentelor de la 1848, punând accentul pe masele populare de aici care suferau de apăsarea grea a jugului feudal. În ceea ce priveste lucrarea lui C. Căzănișteanu, Aspecte militare ale revoluției din 1848 în Țara Românească, viziunea sa de ansamblu se axează mai ales pe planul politico-militar al revoluției, plan în care se acorda un rol însemnat atragerii si folosirii armatei in lupta revoluționară.

Un alt autor care a scris despre Anul revoluționar 1848, este Roller Mihail, care față de autorii mentionați mai sus, face referiri mai clare la politica internă si externă, pe care au dus-o revoluționarii.

Pentru intocmirea acestui referat, am selectat si impresiile lui Nicolae Ceaușescu, exprimate cu ocazia aniversării a 125 de ani de la revoluția din 1848, care in discursul adunării vorbește despre însemnătatea acestui eveniment, privit ca un “moment epocal in lupta poporului român pentru libertatea si dreptatea socială, pentru independență si neatârnare, pentru dreptul de a fi stăpân pe destinul său” .

G. D. Iscru, este un alt autor care si-a adus meritele in a scrie despre Revoluția română din 1848-1849 si de asemenea, nu trebuie sa uităm de lucrarea coordonată de Dan Berendei, Istoria românilor. Costituirea României moderne (1821-1878), care aduce la zi istoriografia noastră.

Prin prisma acestor lucrări voi incerca sa prezit relevanța colaborării si solidarității maselor populare, în pregătirea, declanșarea și desfășurarea unor acțiuni, precum si lupta efectivă pentru concretizarea planurilor de unitate si independență națională, ce constituie prin urmare o problematică esențială a acestui referat.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Revolutia de la 1848 in Tara Romaneasca.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 199 cuvinte
Nr caractere:
16 270 caractere
Marime:
43.98KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Profesorului:
Dr. Constantin Ardeleanu
Sus!