Obiectivele economice ale revoluției de la 1848

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Anul 1848 a fost un an revolutionar pentru intreaga Europa. Revolutia era considerate calea prin care se putea pune in aplicare liberalismul economic si politic si rezolvata problema nationala.

Revolutia se declanseaza in ianuarie1848 in Italia, la Palermo, in februarie 1848 in Franta, in 13 Martie in 1848 in Viena si in 15 martie in Bulgaria.

Apar conflicte interetnice generate de nerecunoasterea existentei nationale de Programul Revolutionar maghiar a romanilor, sasilor, sarbilor.

Romanii vor respinge incorporarea Transilvaniei in Ungaria si lupta pentru apararea drepturilor nationale. Elita politica romanesca dorea reformarea sociala dupa modul revolutiei europene.

Referitor la revolutie cu revolutiunea europeana: Balcescu in lucrarea "Marea revolutiei in Istoria Romanilor" afirma "Revolutia generate fu ocazia iar nu cauza Revolutiei romane. Cauza ei se pierde in zilele veacului".

OBIECTIVELE REVOLUTIEI

1. ECONOMICO-SOCIALE

- desfiintarea privilegiilor de orice fel, iobagiei si a clacii;

- improprietarirea taranilor;

- libertatea comertului si a industriei;

2. POLITICE

- regimuri reprezentative;

Drepturi si libertati individuale;

Egalitatea in drepturi;

Adoptarea unor constitutii

3. NATIONALE

- autonomie;

- inlaturarea dominatiei straine

- crearea unui stat national

- recunoasterea drepturilor politice ale natiunii romane proportional cu ponderea ei.

Revolutia romana de la 1848 face parte din miscarea revolutionara general europeana, prin programul sau vizand schimbari fundamentale ale societatii romanesti, ce trebuiau sa conduca la realizarea unitatii si independentei nationale - conditii definitorii ale unei natiuni moderne.

Ca urmare, obiectivele generale ale revolutiei romane aveau in vedere tocmai inlaturarea structurilor politice conservatoare (instituite si mentinute prin Regulamentele Organice), desfiintarea privilegiilor sociale, acordarea de drepturi si libertatea democratice, constitutionale, egalitatea in fata legii, emanciparea clacasilor si improprietarirea lor prin despagubirea proprietarilor funciari. Realizarea acestor obiective era strans legata de infaptuirea unitatii si independentei nationale.

Dezideratele cuprinse in programele revolutionare ar fi putut avea sorti de izbanda numai in cazul in care ele ar fi antrenat intreaga natiune romana.

Revolutia de la 1848 a fost revolutia intregii natiuni romane, caracterul ei unitar fiind dat de unitatea programelor revolutionare, de obiectivele urmarite, de legaturile dintre revolutionarii romani din toate provinciile romanesti.

Revolutia a demonstrat ca pentru reformarea societatii romanesti nu era de ajuns unitatea de actiune, de limba sau de constiinta nationala. Fara unitatea statala nu se putea trece la modernizarea interna, dupa cum nu se putea obtine nici independenta externa.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiectivele Economice ale Revolutiei de la 1848.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
4 706 cuvinte
Nr caractere:
24 461 caractere
Marime:
18.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
revolutie, criterii, Economie, state
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!