Monografia Orașului Piatra Neamț

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Asezare geografica

Municipiul Piatra Neamt este situat in partea de nord-est a Romaniei, pe valea raului Bistrita, la iesirea acesteia dintre munti, la confluienta cu paraul Cuiejde. Orasul este amplasat intr-un bazin intramontan, strajuit de culmile Pietricicai la sud-est, Cozla la nord, Cernegura la sud-vest, si Batca Doamnei la sud-vest.

Clima este in general blanda, cu veri uscate dar placute si ierni domoale. Ea este influientata in mare masura de prezenta muntilor din jur, care impiedica patrunderea curentilor reci dinspre nord-est.

2. Istoric

Zona in care se afla situat orasul, a fost locuita inca din cele mai vechi timpuri, datorita unui mediu natural favorabil, care a contribuit la dezvoltarea unei civilizatii infloritoare.

Cea mai veche asezare descoperita pe raza orasului Piatra Neamt este cea de la Poiana Ciresului, situata pe paraul Doamna la extremitatea vestica a inaltimii Cernegura si dateaza din paleoliticul superior, fiind caracteristica culturii de tip gravettian.

Cele trei nivele de locuire identificate si marele numar de arme si unelte de piatra descoperite aici, arata existenta unei comunitati de vanatori destul de numeroase.

Sapaturile arheologice efectuate, atesta locuiri stravechi la Batca-Doamnei, Lutarie si Darmanesti unde au fost descoperite fragmente de ceramica, obiecte de piatra si silex apartinand civilizatiei Cucuteni, epocii bronzului si civilizatiei geto-dacice. In urma sapaturilor efectuate in anii ’50, au fost descoperite importante vestigii medievale la Batca-Doamnei si la Curtea Domneasca. Dupa disparitia lui Burebista (44 i. Hr.), Petrodava isi va relua rolul politic de sine statator exercitandu-si hegemonia intr-o regiune ce cuprinde cel putin cursul mijlociu al Bistritei.

Daca eneoliticul si-a facut simtita prezenta prin frumusetea ornamentatiei ceramicii pictate si prin formele acesteia, civilizatia geto-dacica a daruit unul din cele mai importante capitole ale istoriei orasului prin dezvoltarea pe care a cunoscut-o asezarile fortificate de la Batca-Doamnei, Cozla si Calu (secolul I i. Hr. si secolul I d. Hr.).

Acest fapt, denota existenta unui puternic centru politic economic si spiritual, Petrodava fiind descrisa de catre Ptolomeu in cunoscuta sa “Geographica”. Dupa cucerirea ei de catre romani, asezarea si-a incetat existenta, dar urmele descoperite atesta continuarea locuirii pe teritoriul municipiului (un nivel de locuire al asezarii dateaza din secolul V-VI d.Hr.).

Orasul Piatra Neamt este mentionat documentar pentru prima data in anul 1387 sub numele de Kamena (Piatra) intr-o lista a oraselor mentionata de rusi. In anul 1431 apare sub denumirea de Targul de la Piatra lui Craciun, dar statutul de targ domnesc il primeste doar in anul 1453.

Curtea domneasca de aici construita de Stefan cel Mare este mentionata in mai multe randuri (1552, 1594). Printre primele mentiuni scrise despre aceasta asezare sunt datorate de expeditia regelui maghiar Sigismund de Luxemburg in Moldova (1395) indreptata impotriva lui Stefan I Musat, care a semnat “in drum spre cetatea Neamt” doua documente in care se consemna ca, unul din acestea s-a dat “inaintea satului Piatra lui Craciun. Dintre documentele interne este mentionat actul de la 31 iulie 1431 prin care Alexandru cel Bun a daruit manastirii Bistrita doua prisaci si o casa a lui “Craciun de la Piatra”.

De asemenea, un eveniment important legat de existenta targului Piatra a avut loc la 8 mai 1797, cand voievodul Alexandru Calimachi a semnat hrisovul prin care se da in proprietate locuitorilor tot pamantul domnesc “ cu case si dughene si pe cel din afara targului ” cu conditia ca acestia sa se ingrijeasca de Biserica Domneasca “Sf. Ioan” si de celelalte biserici.

La inceputul al XVIII-lea targul Piatra era un centru de productie agricola si mestesugareasca. Cu timpul activitatea mestesugurilor si comertului s-au diversificat astfel la sfarsitul seculolui al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea impune Piatra ca cel mai important centru urban si comercial al tinutului Neamt. In 1841 Ghorghe Asachi isi deschidea “moara” de hartie, prima de acest fel in Moldova, iar in 1852 va functiona si fabrica de postav si sumane a familiei Grulich. Prima scoala publica este amintita la 1832, iar in 1871 se construieste primul teatrul in Piatra Neamt.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Monografia Orasului Piatra Neamt.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
991 cuvinte
Nr caractere:
5 685 caractere
Marime:
231.37KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Profesorului:
Andrew Mike
Sus!