Marile invenții ale românilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prefata

Ne folosim in fiecare zi de o suma de obiecte si accesorii , menite sa ne mijloceasca indeplinirea unor scopuri sis a ne faca existent mai usoara.Pe altele le folosim mai rar,in timp ce unele ne salveaza de-a dreptul viata.Prea rar ne intrebam ce anume din toate lucrurile pe care le intrebuintam au ca sursa un izvor autohton,in mintile creatoare si in mainile dibace ale conationalilor nostri.Probabil dintr-o convingere defecista ca romanii nu au descoperit niciodata nimic important.Ei bine, lucrurile sunt departe de a sta astfel si nu numai ca inventii romanesti importante exista,insa eventual lor absenta ar fid at o fata destul de diferita omenirii,nu in sens benefic.

Prima inventive romaneasca recunoscuta official din istorie (adica in urma cu mai bine de un secol) a fost o sapa pentru agricultura brevetata in baza”primei legi romanesti asupra brevetelor de inventiune”,promulgate de Regele Carol I in 1906. De atunci, spiritul inventiv al romanilor a inflorit, iar in prezent Oficiul de Stat pentru Inventii si marci(OSIM) emite cateva sute de brevete de inventie pe an. Zeci de inventii romanesti sunt premiate cu diplome si medalii la saloanele de inventica de la Bruxelles, Geneva, Paris sau Moscova. Cati din magnatii lumii stiu ca stiloul cu care isi semneaza contractile, sau avionul devenit un fel de a doua casa , sunt rodul ideilor unor creatori romani?

1.Injectia cu insulina-Nicolae Paulescu

Nicolae Paulescu, professor de psihologie al Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti , este cel care a descoperit pentru prima oara, in 1921, insulina,hormonal secretat de pancreas,care regleaza metabolismul glucidelor lipidelor,protidelor si mineralelor din organism.Paulescu este cel care a demostrat eficienta acestei substante in reducerea hiperglicemiei si care a folosit insulina in tratarea diabetului. Descoperirea sa a salvat milioane de vieti.

Enciclopediile ii prezinta insa, la acest capitol, pe doi “eroi canadieni” Frederick Banting si Charles Best care in 1992, aveau sa primeasca Premiul Nobel,in dauna lui Paulescu.

2.Avionul cu reactie-Henri Coanda

In octombrie 1910,marele palat de pe Champs-Elisee, a gazduit cea de-a doua editie a Expozitiei Internationale de Aeronautica. Cea mai interesanta masinarie, care a atras atentia multora, a fost un avion rosu fara elice, pe a carui placuta metalica scia: COANDA-1910. Masinaria avea doua aripi duble si un singur loc,o anvergura de 10,3m lungimea de 12,5m, greutatea de 420 kg si o forta de propulsive de 220kg.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Marile Inventii ale Romanilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
1 506 cuvinte
Nr caractere:
9 333 caractere
Marime:
5.70MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!