Ion Antonescu

Extras din referat:

Ion Antonescu s-a născut la 2 iunie 1882, la Pitești, într-o familie de militari. Tatăl său, ofițer de carieră, a divorțat de mama sa, Lița Baranga, și s-a recăsătorit cu Frieda Kuppermann.

Prima sa soție Rachel Mendel, a fost o evreică originară din Franţa, cu care s-a căsătorit când era atașat militar la Londra și cu care a avut un copil. În 1928, la vârsta de 45 de ani, Antonescu s-a căsătorit cu Maria Niculescu, fiica Anghelinei și a căpitanului Teodor Niculescu, din Calafat.

Ion Antonescu a fost un militar şi om politic român, şeful secţiei Operaţii al Marelui Cartier General al Armatei în anii războiului pentru reîntregire, ataşat militar la Londra şi Paris, comandant al Şcolii Superioare de Război, şef al Marelui Stat Major şi ministru de război. Din 4 septembrie 1940 până în ziua de 23 august 1944 a fost prim-ministru al României şi apoi conducător al statului. Antonescu a luat decizia de intrare a României în cel de al doilea război mondial, descris sub numele de “Sfântul război pentru reîntregirea teritorială” de partea Germaniei şi a Axei, singurii care au oferit României garanţii în privinţa returnării teritoriilor anexate in mod abuziv de Uniunea Sovietică.

Cedările teritoriale din vara anului 1940 au marcat falimentul total al regimului carlist. În timpul domniei lui Carol al II-lea, România pierduse aproape 1/3 din teritoriul şi populaţia ţării. Acţiunile de protest împotriva Dictatului de la Viena au devenit manifestări contra regelui Carol al II-lea, considerat principalul vinovat pentru impasul în care ajunsese România.

Dorind să iasă din acest impas şi să rămână în fruntea statului, Carol al II-lea i-a încredinţat generalului Antonescu formarea guvernului la data de 4 septembrie 1940. A doua zi, 5 septembrie 1940, regele a suspendat Constituţia din 1938, a dizolvat Parlamentul şi i-a acordat puteri depline lui Ion Antonescu, la cererea acestuia. În seara aceleiaşi zile Ion Antonescu i-a cerut regelui să abdice şi să părăsească ţara. Carol al II-lea a abdicat la 6 septembrie 1940 şi a cedat tronul fiului său Mihai I.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ion Antonescu.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Marime:
534.96KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!