Integrarea Dobrogei la Statul Român - Prim Pas pe Calea Desăvârșirii Unității Național - Statale Românești

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Înfăptuirea unirii Moldovei cu Muntenia în anul 1859 a reprezentat un prim pas în direcţia împlinirii visului de veacuri al poporului român , visul ca toţi românii să trăiască laolaltă într-un singur stat , sub o singură conducere .

Ca urmare , unirea Moldovei cu Muntenia şi formarea statului naţional modern a ridicat pe o treaptă superioară lupta de eliberare a românilor aflaţi sub stăpânire străină , iar ideea ca noul stat creat să devină independent şi suveran a canalizat toate energiile viitoare ale noului stat pe această direcţie . Întreaga evoluţie a noului stat de mai târziu a pus în evidenţă caracterul incompatibil şi anacronismul suzeranităţii turceşti şi , treptat , al protectoratului puterilor europene asupra teritoriilor româneşti . Atunci când în Turcia mişcarea revoluţionară se amplifică – deceniul VIII - pentru români apare şansa de a scăpa de suzeranitatea turcească , şansă pe care românii o aşteptaseră sute de ani , căreia îi închinaseră multe speranţe şi suferinţe .

Mişcări cu caracter revoluţionar ce urmăreau sprijinirea românilor din Principate s-au desfăşurat aproape necontenit dar merită a fi evidenţiate măcar o parte din acestea :

• Încă din 1850 Ion Ionescu de la Brad constată că românii din Dobrogea nu au predat armele cum le ceruseră autorităţile otomane ci le ţineau ascunse pentru a le fi de folos în caz că se vor ivi situaţii favorabile cauzei urmărite .

• Pe tot parcursul războiului Crimeii dobrogenii au furnizat autorităţilor militare şi civile româneşti informaţii cu privire la trupele şi fortificaţiile turceşti din Dobrogea .

• După tratatul de la Paris din 1856 contactul Dobrogei cu Principatele s-a intensificat pe toată întinderea Dunării sub aspect cultural , politic şi naţional .

Mişcarea de eliberare naţională a popoarelor din peninsula Balcanică s-a intensificat după izbucnirea în 1875 a răscoalei populare antiotomane din Bosnia şi Herţegovina , ea cunoscând şi răscoala bulgarilor – pregătită de un comitet revoluţionar pe teritoriul românesc şi cu sprijin românesc – care a fost reprimată în mod sângeros de către autorităţile turceşti în aprilie 1876 .

Ecoul acestor răscoale s-a resimţit în Dobrogea printr-o sporire a încordării generale şi o înăsprire a atitudinii autorităţilor turceşti faţă de populaţia românească – cu toate că toţi erau proclamaţi ca „ cetăţeni otomani ” potrivit Constituţiei din 1876 .

Acţiunile militare de pe teritoriul Dobrogei în anii 1877-1878

Fiind convinşi de sprijinul pe care românii îl acordau luptei bulgarilor şi beneficiind de numeroase informaţii despre starea de spirit ce domnea în România , turcii aduc la sfârşitul anului 1876 noi trupe în Dobrogea , trupe aflate sub conducerea lui Ali Riza paşa - comandantul şef al garnizoanelor din întreaga provincie cu scopul de a întări apărarea provinciei . Acestea se stabilesc la Tulcea , Măcin , Isaccea , Babadag şi Hârşova pe frontiera cu România unde întreprind ample lucrări de fortificaţii . În aceste condiţii în care România deşi îşi proclamase neutralitatea faţă de evenimentele din Balcani dar nu primise nici o garanţie de la Marile Puteri europene , se vedea pusă în situaţia ca acţiunile militare ruso - turce să aibă loc pe teritoriul său . În aceste condiţii primejdia putea fi înlăturată numai printr-o alianţă cu Rusia , alianţă care îi putea asigura şi drumul către independenţa de stat mult râvnită .

Ca urmare au loc tratative secrete cu Rusia la Livadia , în Crimeea , continuate apoi la Bucureşti şi finalizate prin semnarea la 4 aprilie 1877 a Convenţiei româno-ruse . Aceasta permitea trecerea armatei ruse pe teritoriul României spre Balcani , în timp ce Rusia se obliga să respecte „ drepturile politice ale statului român , astfel cum rezultă din legile interioare şi tratatele existente , precum şi a menţine şi apăra integritatea actuală a României ”.

După semnarea Convenţiei şi , după trecerea frontierei la 11 aprilie , primele poziţii ocupate de armata rusă au fost cele de la Brăila , Galaţi şi Reni . La 22 aprilie / 4 mai 1877 au fost trase primele proiectile asupra Brăilei de pe un vas turcesc , urmând un duel de artilerie angajat între un monitor turcesc şi o baterie rusească aşezată în apropiere de Isaccea . În acelaşi timp are loc şi o ripostă energică din partea bateriilor româneşti ca urmare a bombardării de către turci a porturilor şi oraşelor romţneşti de malul stâng al Dunării .

Observații:

Referatul cuprinde informaţii generale asupra luptei de eliberare a Dobrogei de sub suzeranitatea turcească şi principalii paşi făcuţi în direcţia revenirii acestui teritoriu românesc la patria mamă.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Integrarea Dobrogei la Statul Roman - Prim Pas pe Calea Desavarsirii Unitatii National - Statale Romanesti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 317 cuvinte
Nr caractere:
11 416 caractere
Marime:
12.18KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Profesorului:
Dumitru Vitcu
Sus!