Eudoxiu Hurmuzachi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Eudoxiu Hurmuzachi (anexa 7) s-a nascut in anul 1812 la mosia parinteasca Cernauca , situata nu departe de capitala micului Ducat. Studiile gimnaziale le-a savarsit la liceul din Cernauti , intre 1819 - 1831 , iar cele juridice la Viena , impreuna cu fratele sau mai mare Constantin.

Inca din clasa intai i se descopera inclinarea spre studiul istoriei , profesorii adaugandu-i la calificativul sau fraza : "primus inter eminentes" , iar in clasa a patra "primeo praemio donatus " , caracterizand prin acest fel pe eminentul elev Eudoxiu Hurmuzachi.

Intre anii 1838 - 1841 da examenele cerute pentru doctorat si obtine titlul stiintific de doctor in drept. In tot timpul petrecut la Viena , Eudoxiu Hurmuzachi a trimis numeroase scrisori prin care il instiinta pe tatal sau de noile evenimente politice.

Printre aceste scrisori intalnim o lunga scrisoare a acestuia catre mama sa , in care se intalnesc informatii asupra vietii lui si a fratelui sau Constantin la Viena.

Scrisa la 3 martie 1833 , scrisoarea ne relateaza cum isi petreceau cei doi frati timpul la Viena , dar in acelasi timp se observa atat dragostea cat si dorul fata de parinti.

Mai tarziu , batranul Eudoxiu il cheama acasa , simtind ca Viena il acaparase pe fiul sau in totalitate , insa el nu cedeaza insistentelor parintesti si ramane la Viena. Imprejurarile cauzate de plecarea fratelui sau Constantin in Moldova , il fac sa revina la mosia Cernauca in Bucovina. In aceasta perioada Eudoxiu Hurmuzachi va calatori foarte mult , la sfarsitul lui octombrie 1841 va pleca in Basarabia , in decembrie acelasi an era deja la Iasi , unde a stat la boierul Nicolae Rosetti - Rosnovanu , un an mai tarziu va face o calatorie la Constantinopol.

Eudoxiu Hurmuzachi se va intoarce la Viena in 1845 , a fost o fire serioasa si aplecata spre cercetari istorice. Prin tactul sau fin si prin atitudinea rezervata a reusit sa castige increderea deplina a cercurilor oficiale de la Viena si sa-si asigure intrarea in arhivele vieneze , unde a descoperit un material istoric foarte bogat privitor la istoria Bucovinei si a romanilor in genere. Acest material a fost baza impozantei colectii de documente privitoare la istoria Romaniei , colectia poarta numele istoricului in amintirea "acestui harnic culegator bucovinean" spune I.Nistor. Ne-au ramas interesante Fragmente la Istoria Romanilor si alte studii si articole de indrumare politica in legatura cu luptele nationale ale romanilor din Bucovina.

Despre activitatea istoriografica a lui Eudoxiu Hurmuzachi s-a scris mult , unii istorici numindu-l "ctitor de seama al istografiei romanesti moderne". Documentele culese de marele istoric au adus lumina in multe chestiuni controversate din istoria Romanilor si mai ales au ridicat valul de pe manoperele misterioase ale cedarii arbitrare a Bucovinei catre Austria. Constiincios pana la pedantism , urmarea o chestiune pana la originea ei. Astfel , cand a vrut sa elucideze chestiunea rapirii Bucovinei , s-a dus pana la Constantinopol , unde a copiat actele din arhiva ambasadei austriece.

Aceste documente culese de Eudoxiu Hurmuzachi reprezinta un moment decisiv in dezvoltarea istoriografiei romanesti , insa au si o importanta exceptionala pentru scrierea istoriei romanilor pe baze stiintifice.

In ceea ce priveste numarul de documente culese de Eudoxiu Hurmuzachi , sau numarul de volume in care au fost incadrate. Se intalnesc pareri diferite.

D.A.Sturdza in notita sa bibliografica Eudoxiu Hurmuzachi , publicata in 1877 , nota : "Documentele culese de Eudoxiu Hurmuzachi sunt in numar de aproape 3 mii bucati , toate decopiate de pe originalele aflate in arhive. Ele vor forma sapte volume mari , din care a iesit acuma vol. al saptelea si este in preparatiune volumul al saselea".

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Eudoxiu Hurmuzachi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 118 cuvinte
Nr caractere:
16 495 caractere
Marime:
22.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
istorie, Eudoxiu Hurmuzachi
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!