Comerț și Societate în Dacia Preromană

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin expresia ''civilizatia geto-dacilor'', respectiv societatea acestora, desemnam ansamblul manifestarilor de civilizatie ale geto-dacilor.Vorbim despre un ansamblu datorita faptului ca in teritoriul geto-dacilor existau manifestari de civilizatie apartinand si altor etnii (grecesti, celtice, scitice etc) si, astfel, civilizatia geto-dacilor cuprinde elemente de imprumut, preluate de la etniile cu care a intrat in contact mai ales prin intermediul schimburilor comerciale efectuate, iar pe de alta parte civilizatia lor cuprinde elemente originale, rod al unor sinteze sau inovari .

Inainte de a deschide propriu-zis subiectul, putem mentiona ca dezvoltarea acestei civilizatii pe perioada celei de-a doua epoci a fierului este impartita in doua etape: de cristalizare a civilizatiei daco-gete de tip La Tene (perioada caracterizata prin patrunderea marfurilor si implicit a influentelor grecesti si sud-tracice in zona extracarpatica a Daciei, prin patrunderea celtilor in zona intracarpatica a Daciei, dar si cristalizarea formatiunilor politice si a uniunilor de triburi) si, pe de alta parte, o a doua perioada, de uniformizare si raspandire a acestei civilizatii pe intreg teritoriul Daciei (o perioada de dezvoltare maxima a civilizatiei dacice, progres curmat brusc de cucerirea romana de la 106 p.Chr.).

In primul rand, vorbind despre societatea daco-geta , putem afirma datorita relatarii scriitorului antic Trogus Justinus in legatura cu expeditia lui Alexandru cel Mare din anul 335 a.Chr., ca triburile getice incepusera sa se afirme pe plan politic si ca din ce in ce mai mult ele vor fi atrase in sfera evenimentelor din lumea elenistica. Totodata aflam ca aceste triburi geto-dace ajunsesera la acea stare de dezvoltare economica care sa le permita cultivarea terenurilor pe suprafete mari, iar calitatea recoltelor de grane ne arata exisenta unor unelte noi, superioare care le va fi permis o mai buna exploatare a terenurilor. Asadar, incepand cu a doua jumatate a secolului al IV-lea si prima jumatate a secolului al III-lea a.Chr. se petrec o serie de transformari care ingaduie societatii geto-dace sa treaca la cea de-a doua varsta a fierului.

Revenind la crearea societatii geto-dacice, e necesar sa amintim momentul de mare importanta pentru istoria Daciei si dezvoltarii acesteia pe toate planurile, si anume unificarea daco-getilor sub regele Burebista, unificare efectuata mai ales din pricina presiunii celtice si a pericolului reprezentat de inaintarea romana in Peninsula Balcanica. Totusi, felul in care s-a realizat aceasta unificare ne ramane necunoscut. Cat despre starea regalitatii dacice din vremea lui Burebista, antichitatea ne transmite informatii foarte sumare: Strabon, geograful din Amasia din Pont, ne informeaza in VII,3,11 ca "Burebista, de neam get, ajungand sa domneasca peste neamul sau, a luat in stapanire niste oameni ticalositi de desele razboaie si in asa masura ii ridica prin munca, cumpatare si ascultare de porunci, incat in cativa ani intemeie o mare stapanire si pe cei mai multi dintre vecini ii supuse getilor [...] ca dovada de ascultarea ce i-o dadeau getii este si faptul ca ei s-au lasat induplecati sa-si starpeasca viile si sa traiasca fara vin". Iar cat despre moartea si urmarile mortii unificatorului, Strabon spunea "acesta a pierit din pricina unei rascoale, mai inainte ca romanii sa apuce a trimite o armata impotriva lui. Urmasii acestuia la domnie s-au dezbinat, faramitand puterea in mai multe parti. De curand, cand imparatul August a trimis o armata impotriva lor, puterea era impartita in cinci state [...]".Cand si in ce imprejurari s-a realizat reunificarea Daciei nu stim, dar dupa un secol de la moartea lui Burebista, dupa datele desprinse din inscriptia lui Aelianus, o buna parte din tara dacica este din nou unita din punct de vedere politic.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comert si Societate in Dacia Preromana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
4/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2010
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 307 cuvinte
Nr caractere:
16 767 caractere
Marime:
25.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
comert, istorie, dacia, romani, societate
Predat:
Facultatea de Istorie si Filosofie , Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Specializare:
Istorie
Materie:
Istoria Românilor
Profesorului:
Liliana Suciu
Sus!