Comemorarea lui Stefan cel Mare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"Barbat glorios si victorios care a biruit pe toti regii vecini om fericit caruia soarta ia harazit cu multa darnicie toate darurile.Caci pe cand altora le-a dat numai unele insusiri si anume prudenta impreunata cu siretenie ,altora virtuti eroice si spirit de dreptate ,altora biruinta contra dusmanului ,numai tie ti le-a harazit la un loc pe toate. Tu esti drept, prevazator, istet, biruitor contra tuturor dusmanilor. Nu in zadar esti socotit printre eroii secolului nostru."

(cronicarul polon Miechowski)

In secolul XIV patrundea in Europa un popor razboinic : turcii Ei veneau din Asia si impartaseau credinta islamica. Otomanii se indreptasera impotriva statelor crestine, in special a Imperiului Bizantin.

Moldova era sub amenintare turca din jurul anului 1455, primul domnitor care a platit tribut Portii fiind Petru Aron (1455-1457). La sfarsitul domniei lui, Vlad Tepes, care era domn in Tara Romaneasca, il ajuta pe Stefan cel Mare sa urce pe tron.

Pe plan intern, Stefan consolideaza Sfatul Domnesc, din care fac parte boierii cu dragatorii, intareste cetatile de aparare (Suceava, Neamt). El acorda privilegii negustorilor Brasoveni. Se ocupa de cele doua cetati de la sud, Chilia si Cetatea Alba, care erau stapanite de Ungaria din anul 1448.

Obiecitvele lui pe plan extern erau :

- Mentinerea uni echilibru intre partile rivale

- Pastrarea existentei politice anti-otomane a Moldovei

- Pastrarea independentei si integritatii teritoriale a Moldovei

- Inlaturarea suzeranitatii otomane

In primii ani de domnie urmareste emanciparea fata de pretentiile de suzeranitate si dominatie ale Poloniei si Ungariei. Astfel el reinoieste tratatul de vasalitate fata de Polonia (Cazimir IV) in 1459. In 1465 cucereste Chlia si Cetatea Alba, in detrimentul Ungarie. Reactia regelui ungur, Matei Corvin este de a veni cu armata, dar este invins la Baia, in 1467, astfel fiind inlaturate pretentiile Unagriei de suzeranitate fata de Moldova.

Urmatorul pas in politica lui externa este ruperea platii tributului fata de Poarta. Impotriva sa este condusa o campanie turceasca (Soliman Pasa). Cans este atacat, Stefan nu primeste nici un ajutor din partea crestinatatii (Polonia, Ungaria, Venetia), reusind totusi o victorie spectaculoasa la Vaslui, la 10 ianuarie 1475. Incheie un tratat de alianta anti-otomana cu Matei Corvin, regele Ungariei, insa este invins la Razboieni de sultanul Mehmed al II-lea, in anul 1476, iar turcii nu reusesc sa cucereasca cetatile si se retrag la sud de Dunare, find hartuiti in retragere de Stefan. Dupa ce ungurii declara pace cu turcii,

Bibliografie:

1)Istoria romanilor

2)Ghid turistic

3)Creatie personala

Planul proiectului

1)Viata lui Stefan cel Mare

2)Manastirea Putna

3)Comemorarea de la manastirea Putna

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comemorarea lui Stefan cel Mare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
999 cuvinte
Nr caractere:
5 360 caractere
Marime:
88.24KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
stefan cel mare, domnitor, istorie, manastiri
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!