Antonescu și mișcarea legionară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Iesita din razboi cu teritoriul aproape dublu si cu visul milenar infaptuit, Romania se confrunta la inceputul anilor 20 cu lipsa cadrelor de specialitate si dotarea rudimentara in toate domeniile. Noul ministru de finante in guvernul gen. Averescu, instalat la 13 martie 1920, Constantin Argetoianu definea, in memoriile sale, situatia, prin "dezordine si destrabalare in toata administratia tarii". Astfel, revolutia proletariatului, a carui dictatura se instalase deja in rasarit, alimentau nemultumirile maselor defavorizate care vedeau in comunism singura scapare din mizeria si coruptia vietii sociale si politice din tara. Pericolul unei iminente invazii rosii era evident, iar intrebarea pusa de un grup de studenti la drept: "ce ne facem daca vin bolsevicii peste noi?" era legitima. Acest grup de studenti care s-au intalnit in Padurea Dobrina sub conducerea lui Corneliu Zelea Codreanu, a pus bazele miscarii cunoscuta in istorie sub numele de Miscarea Legionara.

~n Romania, extrema dreapta a aparut ca reactie la manifestarea extremei stangi, astfel primele actiuni al viitorilor legionari s-au indreptat in anii 1919 - 1920 impotriva comunistilor. Acestia se faceau vinovati de promovarea unor principii utopice, eronate, asupra ordinii mecanismului social si politic aflat oricum intr-un stadiu de degradare si aveau mare aderenta in randul categoriilor sociale marginalizate (cum ar fi somerii si o parte a muncitorimii). Chiar daca perioada interbelica este socotita drept "epoca de aur" a istoriei romanesti datorita realizarilor economice si culturale de netagaduit, pe plan politic insa, democratia s-a degradat, capatand aspecte caricaturale. Politica energica a gen. Alexandru Averescu devenit prim-ministru si marea sa popularitate printre tarani au stopat avansul curentului de extrema stanga in Romania. Astfel dupa 1920-1921 extrema dreapta a ramas prcatic fara adversarul comunist, cel care-i daduse ratiunea de a fi, pastrand doar caracterul nationalist.

Astfel intervine o a doua problema, cea a antisemitismului promovat de legionari. Evreii, si mai cu seama cei din Moldova, erau vinovati de dezordinea sociala, coruptia si ipocrizia politica ce stapaneau tara. Problema antisemitismului si caracterul antinational reprezentau un pericol si starneau dispute mai ales in randurile studentilor, deci este normal ca replica sa vina din randurile noii generatii. Pe de alta parte evreii erau acuzati de promovarea si raspandirea comunismului pe teritoriul tarii noastre, unii din ei fiind banuiti de a fi agenti sub tutela Moscovei.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Antonescu si Miscarea Legionara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 600 cuvinte
Nr caractere:
15 664 caractere
Marime:
18.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
politica, legionari
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!