Aspecte de dezvoltare și evoluție a portului vestimentar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Zona Maramuresului

Satele Maramuresului prezinta in toate domeniile artei populare caracteristici comune, dar pentru fiecare sat in parte, pentru fiecare subzona se identifica si elemente de diferentiere. Acestea se manifesta mai pregnant in arhitectura, in textile populare, in obiceiuri si in mod deosebit in portul popular. Diferentierile pe subzone si in interiorul acestora, chiar de la sat la sat, dovedesc marea varietate si diversitate a creatiei populare, dar in acelasi timp si unitatea ei.

Abordand creatia populara maramureseana din domeniul portului popular subliniem de la bun inceput ca dominante ale acestuia simtul deosebit al culorii si al proportiilor, motivele decorative, sobrietatea liniei.

Daca la prima vedere portul popular din Maramures face nota aparte in contextul portului popular romanesc, la o analiza mai atenta se constata ca principalele lui elemente constitutive se regasesc in aceleasi forme si aproape intotdeauna cu aceleasi denumiri in toate zonele etnografice romanesti. Astfel, sumanul, cioarecii, camasa, opincile, caciula, zadiile (catrintele), cojocul, pieptarul, elementele de gateala a capului sunt componente de baza care il integreaza armonios in ansamblul portului popular romanesc -- dovada a unitatii in diversitate a creatiei noastre populare. La marile ,,targuri de tara", care au loc in prima zi de luni din fiecare luna a anului (indiferent de data) si care se desfasoara la Sighetul Marmatiei, se intalnesc tarani de pe toate vaile Maramuresului. Se poate sti din ce sat este fiecare dupa anumite trasaturi caracteristice ale costumului.

Portul popular se dovedeste a fi o adevarata si pretioasa marturie a identitatii culturale a taranului maramuresean atat pentru zona etnografica in general, cat si pentru colectivitatea sa, pentru satul sau. Pentru femei, elementul principal de identificare este zadia (catrinta), iar pentru barbati ,,lecricul" sau sumanul si palaria. Dispozitia si cromatica diferita a dungilor orizontale ce formeaza ansamblul zadiei dau nota specifica satelor si subzonelor, iar trecerea de la albul imaculat spre negrul profund, prin toate nuantele de gri, si lungimea diferita a sumanului individualizeaza portul barbatesc pe subzone si localitati.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aspecte de dezvoltare si evolutie a portului vestimentar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 752 cuvinte
Nr caractere:
17 014 caractere
Marime:
7.31MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Artelor
Tag-uri:
Aspecte de dezvoltare si evolutie a portului vestimentar, popular
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Artelor
Sus!