Sisteme Multimedia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

• Procesarea imaginilor: dispozitive grafice

• Standarde ale adaptoarelor grafice

• Dispozitive de trasare

Procesarea imaginilor: dispozitive grafice

Odată cu inventarea filmului, fiecare consumator de imagine a devenit atras de abilitatea de a putea participa sau crea o replică virtuală a lumii reale. Astăzi, filmul, televiziunea şi video sunt răspândite peste tot în lume. În consecinţă, consumatorul de imagine a început să considere multimedia, componenta vizuală în special (receptor video), ca o prezenţă subînţeleasă în cadrul sistemului multimedia.

Prelucrarea semnalelor video preluate de camere digitale sau semnalul TV urmează aceleaşi principii ca şi cele de prelucrare a sunetului, dar la o altă scară. Semnalul video transformat în semnal digital poate fi comprimat pentru ca să ocupe un spaţiu mai mic la stocare sau în procesul de transmitere. La redare se apelează procesele inverse. În plus, apar unele elemente noi, specifice informaţiei vizuale. Astfel, s-au proiectat metode specifice de comprimare care ţin cont de faptul că imaginea, de la un cadru la altul, se schimbă foarte puţin, transmiţându-se eventual numai schimbările survenite, păstrând ca bază un cadru iniţial. Este vorba de rezultatul aplicării metodelor cunoscute sub numele de MPEG, pe baza plăcilor de decompresie video, pentru micşorarea efortului de calcul al sistemului multimedia. Pentru imagini statice sunt cunoscute fişierele cu extensia .JPG, ce provin din folosirea metodei JPEG de comprimare a imaginilor Sateliţii de comunicaţii destinaţi transmisiilor TV digitale folosesc tehnici proprii semnalelor digitale pentru codare şi compresie.

Imaginile afişate pe ecranul unui monitor (“raster images”) folosesc o suprafaţă dreptunghiulară de celule luminoase numite pixeli (denumire provenind de la o prescurtare a expresiei “picture elements”). Aceste imagini se mai numesc şi hărţi de pixeli. În practică există mai multe posibilităţi de codificare a imaginilor colorate.. Pixelul este caracterizat de dimensiune şi de distanţa dintre punctele adiacente..

Cele mai folosite sunt cele având diagonala de 14", 15", 17", 21". Dispozitivele grafice de afişare (numite şi “raster display”) constau dintr-o suprafaţă bi-dimensională formată din pixeli. Tehnologic, sunt uzuale două tipuri de dispozitive de afişare: video display şi display cu cristale lichide.

Afişarea la ecran (indiferent de tip) poate fi făcută esenţial în două moduri: în regim text şi în regim grafic, sub controlul adaptorului grafic. Adaptoarele grafice reprezintă dispozitivele care permit unui PC să transmită semnale spre dispozitivele de afişare. Adaptoarele grafice mai sunt numite de diverşi producători: video cards, video boards, video display boards, video controllers, graphics cards sau graphics adapters.

În regim grafic, ecranul este considerat format din pixeli. Fiecare pixel poate fi aprins sau stins de spotul electronic, independent de ceilalţi.

Rezoluţia dispozitivului grafic reprezintă produsul dintre numărul de pixeli pe linie şi coloană. Rezoluţia defineşte dimensiunea (exprimată în pixeli) a dreptunghiului în care imaginea este practic reprezentată (fereastra de vizualizare).

Raportul aspectual (aspect ratio) reprezintă raportul dintre numărul de puncte pe verticală, respectiv pe orizontală, necesare pentru a produce linii de lungime egală în ambele direcţii ale ecranului. Spre exemplu, raportul aspectual ¾ indică faptul că o linie verticală compusă din trei pixeli are aceeaşi lungime cu linia orizontală de patru pixeli.

Indiferent de tipul dispozitivului de afişare, pentru ca imaginea să fie afişată, memoria video (frame buffer) este citită de un dispozitiv hardware, numit placă video (video controller sau adaptor grafic).

În cazul în care se doreşte o creştere a calităţii şi vitezei de afişare în mod grafic, adaptorul grafic este “înzestrat” cu memorie video suplimentară şi cu dispozitive de procesare grafică (coprocesor grafic), care preiau o mare parte din sarcina de procesare grafică realizată prin software de unitatea centrală de prelucrare (Central Processing Unit, CPU). Acestea se numesc acceleratoare (plãci) grafice (pentru deţinătorii de PC).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme Multimedia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 567 cuvinte
Nr caractere:
8 730 caractere
Marime:
26.28KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inteligența Artificială
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Sus!