Modulele funcționale ale unui sistem ERP

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Orice furnizor al unui sistem ERP doreste sa ofere clientului sau un sistem diferit de al celorlalti , cu un anumit grad de specializare , dar sub aspectul modulelor de baza, toate sunt identice si propun aceeasi “formula “.

Modulele pachetelor integrate sunt interdependente si combinate interfunctional , dar pot lucra si independent . Sistemele sunt operationale pe diferite platforme : UNIX , Windows NT , Windows 2000 , IBM AIX , HP-UX , Linux .

Sistemul aplicatiilor de intreprindere poate fi implementat pe o arhitectura de tip client/ server , care creeaza premisele unui mediu de prelucrare descentralizat . Tehnologia client/server se concretizeaza in mai multe echipamente client , operate de utilizatorii finali , precum desktop-urile ori spatiile de lucru care solicita servicii serverelor de aplicatii , care , la randul lor emit cereri si primesc informatii de la serverele de baze . Cererile pot fi fisiere simple de date , valori , servicii de comunicare , prelucrare de tranzactii ori fisiere actualizate de nomenclatoare .

In practica se foloseste un model de arhitectura cu trei straturi . In acest sistem interfata utilizator ruleaza la client . Pentru implementarea unui sistem Erp , care prelucreaza sute de mii de tranzactii , sunt necesare atat servere puternice , cat si statii de lucru performante .

Functiile principale ale modelului de arhitectura cu cele trei straturi sunt :

1. Nivelul de prezentare , care este compus din interfata grafica utilizator sau programul de navigare utilizat pentru accesarea functiilor sistemului ;

2. Nivelul de aplicatie , care cuprinde regulile afacerii , logica si functiunile sistemului , programele care asigura transferul datelor de la servere la baza de date

3. Nivelul bazei de date , ce asigura gestiunea datelor organizatiei , inclusiv a metadatelor ; cel mai adesea se regaseste aici un SGBD relational dintre cele standardizate industrial , care include si un modul SQL .

Acest tip de structurare logica permite ca interfata sistemului ERP sa ruleze pe calculatorul utilizatorului , prelucrarea sa se realizeze pe nivelul de mijloc al serverelor de aplicatii , iar sistemele de baze de date sa functioneze pe al treilea strat , al serverelor specializate .

Functiunile unei organizatii se regasesc in modulele de aplicatii ERP . Datorita faptului ca multe dintre fluxurile de activitati sunt interfunctionale , pe langa aplicatiile strict incadrate intr-o functiune , intalnim module software care acopera fluxuri de activiati multifunctionale . Modulele de aplicatii sunt grupate in suite , cum ar fi : financiar –contabil , productie , distributie .

Componentele principale ale unui modul ERP sunt :

1. Nomenclatoare - de clienti , furnizori , personal sub forma unor fisiere care reunesc toate datele de descriere a acestora si interfereaza cu oricare modul care se serveste de aceste date ;

2. Contabilitate generala - numita si componenta financiar-contabila , deoarece asigura conducerea evidentei contabile si gestiunea financiara . Functionalitatea asestuia viseaza : automatizarea inregistrarii informatiilor financiar -contabile preluate din documentele primare , cu preluarea automata a datelor din alte aplicatii ale sistemului ERP si realizarea evidentei contabile complete , la nivel sintetic si analitic . De cele mai multe ori , aceasta componenta acopera doar cerintele contabilitatii financiare , asigurand in primul rand obtinerea documentelor contabile de sinteza cerute de legislatia in vigoare (bialntul contabila , raportari de TVA , taxe si impozite catre buget ) si a celor de evidenta contabila (note contabile , registru jurnal , fise de conturi , registru de casa , jurnale de vanzari si cumparari , balanta de verificare ) . Pe baza datelor din contabilitate sunt calculate diferiti indicatori ce ilustreaza rezultatele financiare : veniturile si cheltuielile pe produse /servicii , situatia disponibilitatilor financiare ale intreprinderii ;

3. Incasari –plati - gestioneaza incasarile si platile , efectuate pe baza mai multor tipuri de documente care creeaza obligatii de plata sau incasare . Sunt urmarite termenele de plata ale facturilor si sunt intretinute situatiile finnaciare restante la incasare sau plata . Evidenta multivaluta este asigurata . Aceasta componenta poate apare sub forma a doua module : Debitori si Creditori , care gestioneaza si inregistreaza creantele si datoriile intreprinderii .

4. Salarizare – componenta legata adesea de resurse umane , avand ca obiect calculul si evidenta salariilor . Sunt automatizate calculul taxelor , al contributiilor la bugetul statului si al asigurarilor sociale . Datorita faptului ca modul de calcul al salariilor este diferit de la o firma la alta , trebuie sa se asigure un grad inalt de parammetrizare si personalizare ;

5. Resurse umane – componenta care sprijina crearea unei politici de personal , sustinand activitatile de recrutare si selectie a personalului , analiza si urmarirea fortei de munca , instruirea si dezvoltarea carierelor , crearea unui sistem de apreciere a performantelor . Asigura gestionarea salariatolr prin stocarea tuturor datelor despre acestia , realizeaza managementul personalului si sprijina procesul decizional ;

6. Imobilizari – gestioneaza mijloacele fixe , dar si obiectele de inventar sau activele necorporale . Gestiunea acopera intreaga durata de utilizare a activului si se poate afla in orice moment care este starea acestuia si operatiile efectuate asupra lui (intrare , modernizare , modificare , reevaluare scoatere din functiune ). Ofera multiple posibilitati de calcul si inregistrare a amortizarii (liniara , degresiva, accelerata ) . Cele mai importante sunt considerate raoartele generate , impuse de legislatia in vigoare (registrul inventar , balantele analitice si de amortizare ) .

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Modulele Functionale ale unui Sistem ERP.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 441 cuvinte
Nr caractere:
9 524 caractere
Marime:
11.24KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inteligența Artificială
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Sus!