Inteligența Competitivă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dramaticele schimbari in domeniul competitiei , tehnologic si social au determinat organizatiile sa caute noi strategii de de supravietuire.

Din ce in ce mai multe organisme realizeaza ca obtinerea de informatii competitive in comparatie cu competitorii este cheia pentru a lua decizii strategice.Importanta inteligentei competitive pentru a anticipa miscarile, a ameliora propria competitivitate si a stimula dezvoltarea durabila in era noii economii devine o prioritate.Intreprinderile si institutiile se confrunta cu o mare provocare: integrarea inteligentei competitive in sistemul lor de decizie strategica.

Se vehiculeaza mai multe versiuni ale definitiei inteligentei competitive, insa toate vizeaza acelasi lucru, insa intr-o forma distincta.

In continuare prezentam citeva definitii ale inteligentei competitive.

Inteligenta competitiva este un proces sistematic de culegere, analiza si transformare a datelor si informatiilor, cu privire la capabilitatile, motivele, intentiile si practicile competitorilor sau a viitorilor competitori, in scopul obtinerii unui plus de cunoastere pentru asigurarea avantajului competitiv pe un anumit segment de piata.

Inteligenta competitiva (concurentiala) nu este altceva decat procesul de identificare si colectare periodica a informatiilor relevante despre competitorii existenti si potentiali ai unei companii. Dupa ce informatia este colectata din diverse surse ea este analizata cu scopul de a fi intelese posibilele strategii de piata si directii viitoare ale concurentei. Inteligenta competitiva va avea ca rezultat reducerea costurilor, atenuarea riscului, cresterea productivitatii si reducerea timpului de reactie a unei companii.

Inteligenta competitiva este un proces etic, legal si sistematic de colectare, filtrare, analiza si diseminare a informatiilor cu valoare actionabila , in vederea asigurarii avantajului competitiv, fructificarii oportunitatilor si evitarii surpriyei in piata.

Definitia scoate in evidenta o distinctie fundamentala intre date, informatii si intelligence, aceasta din urma reprezentand un ciclu constant prin care datele si informatiile sunt supuse unui proces de analiza calitativa pana la punctul la care se pot servi ca suport decizional pentru diferite compartimente din cadrul unei companii.

Profesionistii din Inteligenta Competitiva vorbesc despre creare de capabilitati sau competente, in sensul ca acest instrument este deja vazut ca un capital in sine , un activ intangibil, neputand fi gandit ca un simplu instrument de consultanta sau de training , rolul sau fiind de a crea valoare adaugata in cadrul proceselor si functiunilor de business.

Astfel, intelligence-ul actioneaza ca un element-cheie in elaborarea strategiei, prin competentele pe care le dezvolta la nivelul fazei de colectare li validare a informatiilor ce servesc ca input in formularea acesteia. Inteligenta Competitiva asigura in acest fel o fundamentare realista si dinamica a proceselor de luare a deciziei, nu numai la nivel strategic, dar si operational sau tactic.

Intelligence-ul competitiv nu trebuie confundat cu activitatile de data mining sau cele de cautare pe internet. Capabilitatile de Inteligenta Competitiva depasesc colationarile de date statistice de ordin cantitativ sau simplele rapoarte de monitorizare media. Ele creeaza mentalitati, atitudini si practici diferite, in raport cu informatia si in special cu informatia competitiva

cu valoare de intelligence.

Inteligenta Competitiva structureaza practic compania astfel incat aceasta sa devina ,,competitive orientated", plecand de la nivel de top management si pana la forta de vanzari care actioneaza la nivel tactic.

Trebuie spus ca pentru a putea actiona ca un adevarat radar, pentru a scana continuu si sistematic mediul inconjurator, intelligence-ul actioneaza la nivelul schimbarii perceptiei, atitudinii si proceselor mentale de evaluare si analiza, indiferent de palierul organizatoric la care se face referire.

Functiunea de intelligence cuprinde, de obicei, un departament specializat, avand in componenta angajati ce poseda abilitati si calitati specifice. Rolul central revine CIO - Chief Intelligence Officer, care actioneaza atat ca un coordonator al departamentului de intelligence, cat si ca un consilier strategic pentru top management.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Inteligenta Competitiva.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 976 cuvinte
Nr caractere:
27 278 caractere
Marime:
28.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inteligența Artificială
Tag-uri:
sistem, inteligenta, tactic
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Profesorului:
Mazilescu Vasile
Sus!