Impactul Sistemelor Expert Asupra Profesiei de Economist

Previzualizare referat:

Extras din referat:

reasons, financial managers may be required to provide an analysis of these investments. The firm’s knowledge base represents a major asset of the corporation. Replicating portions of the knowledge base may be necessary to sustain the firm’s competitive advantage. Building an expert system is one method of replication. Management may decide to computerize a portion of the firm’s reasoning base to create or sustain competitive advantage. Human capital represents the major source of world wealth and also embodies a major asset of the firm. Since expertise is a scarce resource, firms would like to make it more accessible: hire more experts, train other employees, or build an ES.

Keywords: the firm’s knowledge base, replication, human capital, DMS

1.Introducere

Inteligența artificială este un subdomeniu al informaticii destinat dezvoltării calculatoarelor si sistemelor de programe menite să imite mintea umană. Sistemele de programe sunt concepute în ideea de a veni în ajutorul solutionării diferitelor probleme cu ajutorul unor sisteme expert asistate pe calculator.. În acest referat, voi aborda impactul sistemelor expert asupra profesiei de economist .Înca din anul 1980 sistemele expert au fost dezvoltate în mare număr pentru aplicații din domeniul financiar sau contabilitate.Aceasta au fost dezvoltate, fie în propria firmă, fie erau achiziționate cu licență .A apărut si paradoxul de expertiza, deseori experții au apelat la procedura cunoștințelor până în punctual în care apăreau dificultați în a explica exact ce știu și cum au aflat.

2.Sistemele expert in si rolul lor în profesia de economist

Din punct de vedere conceptual sistemele expert vizează reconstituirea raționamentului uman pe baza expertizei obținuta de la experți. Sistemele expert dispun de cunoștințe și de capacitatea de a defășura activitați inteligente umane. De asemeni, acestea sunt organizate pentru achiziția și exploatarea cunoașterii dintr-un domeniu particular numit domeniul problemei. Sistemele expert dispun de metode de invocare a cunoașterii și exprimarea expertizei, comportându-se ca un „asistent inteligent”. Ca nivel de realizare informatică, sistemele expert se bazează pe principiul separării cunoașterii (bazei de cunostințe) de programul care o tratează (motorul de inferențe). Sistemele expert sunt capabile să memoreze cunoașterea, să stabilească legături între cunoștințe și să infereze concluzii, soluții, recomandări, sfaturi, respectiv cauzele unor fenomene și situații pe baza faptelor și prelucrării cunoașterii incerte. Sistemul expert nu acționează izolat de celelalte componente ale mediului exterior în care este instalat El poate fi apelat de către alte programe externe sau poate trimite rezultatele către alte programe. Majoritatea sistemelor expert sunt interactive în sensul că interfața lor oferă mijloace de comunicație cu utilizatorii umani, asigură obținerea datelor si informațiilor de la senzori speciali, de la sisteme de gestiune a bazelor de date, de la sisteme de calcul tabelar sau chiar de la programul care gestionează fișiere clasice. De asemenea, sistemele expert pot crea si actualiza bazele de date, pot imprima rapoarte sau pot controla cele mai diverse dispozitive si instrumente.

În zilele noastre luarea deciziilor financiare este un proces foarte complicat, în cazul în care factorii de decizie ca manageri de companii, manageri de credit, investitori individuali se confruntă în fiecare zi cu un volum mare de informații care ar trebui să fie examinate in scopul de a lua decizia finală in ceea ce priveste performanța sau viabilitatea unei firme, acordarea sau refuzarea unei cereri de creditare, gestionarea unui portofoliu, alegerea unei investiții sau construirea unui plan de marketing financiar.Combinarea teoriei deciziei cu noi cunoștințe și instrumente puternice oferite de știința calculatoarelor și tehnologia informației au dus la dezvoltarea de noi suporturi de luare a deciziilor capabile de a asista factorii decizionali si de a imbunătăți procesul decizional.Acestea sunt sistemele expert.Unul dintre cele mai importante domenii de luare a deciziei financiare, care respectă pe deplin abordarea sistemelor expert este problema selecției de portofoliu.Selecția de portofoliu implică construirea unui portofoliu de acțiuni(sau titluri de valoare din alte clase) care maximizează utilitatea investitorului.

Procesul care a condus la construirea acestor portofolii este constituit din două faze majore. În prima fază a procesului factorul de decizie privat sau investitorii instituționali trebuie să evalueze şi să selecteze acţiunile care sunt pe piață ca oportunități de investiții.Mulțimea foarte variată de actiuni existente pe piețele de capital la nivel național sau internațional face acest pas necesar pentru a avea certitudinea că investitorul face alegerea cea mai bună.In a doua faza a procesului factorul de decizie trebuie să decida asupra sumei de bani pe care o va investi în diferitele grupuri de portofolii selecționate în prima fază.Raționamentele sistemelor expert ajută factorul de decizie să tragă concluzii printr-un process similar aceluia utilizat de un expert uman.Diversitatea factorilor din mediul economic(criterii de evaluare, obiective și țeluri) care afectează luarea deciziilor financiare, natura subiectivă a multor decizii financiare sunt doar niște caracteristici ale deciziilor financiare care sunt în concordanță cu cadrul de modelare al sistemelor expert.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul Sistemelor Expert Asupra Profesiei de Economist.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 999 cuvinte
Nr caractere:
10 646 caractere
Marime:
16.17KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inteligența Artificială
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Sus!