Comerțul electronic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

În ultimul deceniu, Internetul a evoluat într-o unealta formidabila având un impact major în toate aspectele vietii. La fiecare jumatate de an apar schimbari asa de importante încât este imposibil de prevazut unde se va ajunge în urmatorii 10 ani. În prezent, participam cu totii la o revolutie care are loc în comert si telecomunicatii. Marile companii ale secolului îsi vor avea originile în aceasta decada.

Comert electronic înseamna, în acceptiune "traditionala", utilizarea în retele cu valoare adaugata a unor aplicatii de tipul transferului electronic de documente (EDI), a comunicatilor fax, codurilor de bare, transferului de fisiere si a postei electronice. Extraordinara dezvoltare a interconectivitatii calculatoarelor în Internet, în toate segmentele societatii, a condus la o tendinta tot mai evidenta a companiilor de a folosi aceste retele în aria unui nou tip de comert, comertul electronic în Internet, care sa apeleze- pe lânga vechile servicii amintite- si altele noi. Este vorba, de exemplu, de posibilitatea de a se efectua cumparaturi prin retea consultând cataloage electronice "on" pe Web si platind prin intermediul cartilor de credit sau a unor portmonee electronice.

Pentru altii, comertul Internet reprezinta relatiile de afaceri care se deruleaza prin retea între furnizori si clienti, ca o alternativa la variantele de comunicatii "traditionale" prin fax, linii de comunicatii dedicate sau EDI pe retele cu valoare adaugata.

În fine, o alta forma a comertului Internet implica transferul de documente - de la contracte sau facturi pro-forma, pâna la imagini sau înregistrari vocale."

Comertul electronic acopera de fapt urmatoarele operatiuni de afaceri:

stabilirea de contacte cu clientii .

schimbul de informatii .

asistenta pre- si post- vînzare plati electronice .

distributie si logistica întreprinderi virtuale .

activitati comerciale desfasurate în comun (shared) între mai multe companii.

Comertul electronic cuprinde de asemenea o foarte larga arie de tehnologii, cum ar fi:

Internet/World Wide Web

e-mail

fax

schimburi electronice de date

plati electronice.

Comertul electronic este unul din cele mai importante elemente ale afacerilor electronice. Prin comert electronic (e-comert) se subîntelege orice forma de întelegeri cu privire la afaceri, la care conlucrarea între parti are loc în mod electronic în loc de schimb sau contact fizic între parti si în urma careia dreptul de utilizare sau proprietate a marfii sau serviciului este transmis de la o persoana la alta.

Comertul electronic poate avea urmatoarea clasificare:

1. business-business (B2B)

2. business-consumator (B2C)

3. business-administratie (B2A)

4. consumator-administratie (C2A)

5. consumator-consumator (C2C)

Business-Business

Aceasta directie include în sine toate nivelurile de conlucrare între companii. Aici pot fi utilizate tehnologii speciale sau standarde de schimb de date, spre exemplu EDI. Este greu de supraevaluat beneficiul unei asemenea colaborari. De exemplu dealer-ul are posibilitatea de a plasa comenzile desinestatator si de a urmari executarea acestora,

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Comertul Electronic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 599 cuvinte
Nr caractere:
9 609 caractere
Marime:
10.68KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inteligența Artificială
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Sus!