Algoritmii Genetici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ALGORITMII GENETICI sunt o familie de modele inspirate de teoria evolutiei, sunt programe inteligente capabile sa solutioneze probleme folosind conceptul de evolutiei al speciilor. Acesti algoritmi codifica solutiile posibile ale unor probleme specifice intr-o structura de date de tip cromozom si aplica acestor structuri operatori de recombinare, pentru a pastra informatia utila.

Un cromozom este un vector sau un sir de gene. Pozitia unei gene este numita locusul ei. Valorile pe care le poate lua o gena sunt numite alele, sunt multimi finite de numere intregi, intervale de numere reale, sau chiar structuri complexe de date. Alele variaza de la un locus la altul.

Sarcina unui algoritm genetic e sa descopere cromozomi din ce in ce mai buni, pana la atingerea unei valori a raportului dintre evaluarea asociata unui sir si evaluarea medie a tuturor sirurilor populatiei (fitness) despre care se stie ca este optimala, sau pana cand algoritmul genetic nu mai poate aduce imbunatatiri.

Implementarea unui algoritm genetic incepe cu o populatie de cromozomi (aleasa aleator). Se evalueaza, apoi, aceste structuri si se aloca facilitati reproductive astfel incat acei cromozomi, care reprezinta o solutie mai buna pentru problema tinta, sa aiba mai multe sanse de a se reproduce decat acei cromozomi care sunt solutii mai putin bune. Definirea unei solutii bune se face in raport cu populatia curenta.

Intr-un sens mai larg, algoritm genetic este orice model bazat pe ideea de populatie si care foloseste selectie si operatori de recombinare pentru a genera noi puncte intr-un spatiu de cautare. Multe modele au fost introduse de cercetatori dintr-o perspectiva experimentala. Cercetatorii sunt orientati spre aplicatii, fiind interesati de algoritmii genetici doar ca mijloace de optimizare.

Ei sunt recomandati pentru aflarea solutiilor neliniare ale unor probleme atunci cand nu este posibila modelarea matematica si nici euristica in domeniu.

Adevaratii profesionisti combina adesea cele mai variate tehnologii inteligente in scopul exploatarii avantajelor fiecareia, obtinand asa-numitele sisteme hibride. Sunt posibile combinari de genul:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Algoritmii Genetici.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 984 cuvinte
Nr caractere:
10 474 caractere
Marime:
16.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inteligența Artificială
Tag-uri:
solutii, probleme
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Profesorului:
Brezeanu Iulian
Sus!