Previzualizare referat:

Extras din referat:

În septembrie 1989, un zbor al companiei aeriene UTA a explodat în timp ce survola Nigeria, provocând moartea a 170 de persoane. Justiţia franceză a acuzat serviciile secrete libiene de organizarea atentatului şi sase membri ai acestor servicii au fost judecaţi.

Zborul UTA 772 al companiei aeriene franceze, Union des Transports Aériens, a fost un zbor de operare programat de la Brazzaville ,Republica Congo, cu escala la N'Djamena în Ciad, la aeroportul CDG Paris din Franţa.

Pe 19 septembrie, 1989, aeronava McDonnell Douglas DC-10 cu numarul de inregistrare N54629 a decolat de pe Aeroportul International de la N'Djamena, la ora 13:13. 46 de minute mai târziu, la altitudinea de croazieră de 35000 de picioare, o explozie la bordul aeronavei 772 UTA a cauzat prabusirea in Desertul Sahara aproape de oraşele Bilma si Ténéré în Nigeria. Toti cei 156 de pasageri si 14 membri ai echipajului au murit, inclusiv Bonnie Pugh, soţia ambasadorului american la Ciad, Robert Pugh.

Victime

Echipajul de zbor:

capitanul Georges Raveneau,ofiterul Jean-Pierre Hennequin, inginerul de zbor Alain Bricout. In cabina, Pursers Jean-Pierre Baschung şi Michele VASSEUR, împreună cu însoţitorii de zbor Alain Blanc, Laurence de Boery-Penon, Martine Brette, Anne Claisse, Nicole Deblicker, Ethery Lenoble, Gael Lugagne, Veronique Marella, Jean-Pierre Mauboussin.

Pasagerii:

Au fost din 18 ţări diferite, majoritatea fiind francezi sau congolezi: 54 Franta, 51 Congo, 25 Ciad, 9 Italia, 7 America, 5 Camerun, 4 Marea Britanie, 3 Canada, 2 Africa Centrala, 2 Malaesia, 2 Elveţia, 1 Algeria, 1 Bolivia, 1 Belgia , 1 Greacia, 1 Maroc şi 1 Senegal.

Investigatii

O comisie de anchetă ICAO a stabilit că un dispozitiv explozibil improvizat (IED) plasat într-un container în locaţia 13-R din fata cargo a provocat distrugerea aeronavei. Comisia a sugerat că cea mai plauzibilă ipoteză a fost plasarea unui dispozitiv explozibil in interiorul bagajelor încărcate la aeroportul din Brazzaville. Iniţial a fost suspectate pentru distrugerea aeronavei, gruparea islamica Jihad şi Rezistenta Secreta Chadian,grupare rebela, care s-a opus presedintelui Hissen Habré. In urma cu 5 ani, pe 10 martie 1984, un dispozitiv explozibil improvizat a distrus un alt avion DC-8 al companiei UTA la scurt timp dup ace a aterizat pe aeroportul N'Djamena. Nu au fost victime şi cei responsabili nu au fost niciodată identificati.

Comparaţii cu PA 103

Resturi ale aeronavei au fost trimise în Franţa pentru examinare,si au fost gasite urme de explozibil in camera din fata cargo. Apoi, bucati dintr-o valiza Samsonite gri acoperite într-un strat de explozibil au convins anchetatorii că aceasta a fost sursa de explozie. Ea a fost încărcate în Brazzaville.

De asemenea, a fost găsit un mic fragment dintr-un circuit imprimat , care, ca şi în cazul Pan Am 103, s-a dovedit a fi fost de la un dispozitiv de sincronizare. Acest fragment a fost identificat de către FBI a lui Thomas Thurman ca fiind fabricate de firma taiwaneză "Ty", care a furnizat un număr de astfel de dispozitive in Libia.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Zborul UTA 772.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 789 cuvinte
Nr caractere:
16 531 caractere
Marime:
1.02MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inginerie Aerospatială
Predat:
la facultate
Materie:
Inginerie Aerospatială
Profesorului:
Barbelian Mihai
Sus!