Vibrațiile Rulmenților

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cauzele zgomotului si vibratiilor rulmentilor sunt procese dinamice în ansamblurile cu rulmenti la functionarea mecanismului. Prin subansamblurile cu rulmenti toate fortele de dezechilibru se transmit de la piesele în rotatie la cele fixe. În afara de aceasta, rulmentul ca atare constituie surse de aparitie a unui numar mare de impulsuri dinamice periodice si aperiodice.

În cursul functionarii, corpurile de rulare se afla în diferite conditii de încarcare si de contact cu alte piese ale rulmentului. Deformatiile periodice ale bilelor si rolelor în cursul rostogolirii sunt însotite de lovituri în inele si separator, provocând în ele oscilatii amortizate. Radiatia zgomotului aparut în acest fel, se produce partial direct de pe piesele în oscilatie ale rulmentilor si într-o masura considerabil mai mare de pe piesele cu suprafete de radiatie mari îmbinate cu ele. Marirea substantiala a intesitatii zgomotului rulmentilor este favorizata de fenomenele de rezonanta cu frecventele proprii ale oscilatiilor elementelor de radiatie din constructia masinii.

Cu toate ca industria rulmentilor face parte dintre industriile cu o clasa înalta de precizie, elementele rulmentilor se executa cu abateri inevitabile de la dimensiunile nominale si de la formele geometrice exacte. Conform GOST 520-55 rulmentii se fabrica în cinci clase de precizie. În constructia de masini au cea mai mare raspândire rulmentii din clasele de precizie normala D si marita C. Mai rar se folosesc rulmenti din clasa înalta B si deosebit de înalta A. Abaterile limita admisibila ale dimensiunilor elementelor rulmentilor sunt limitate de GOST în functie de clasa de precizie. Normele de precizie corespunzatoare pentru fabricarea pieselor rulmentilor prevad tolerantele expuse în [30].

Abaterile dimensiunilor si formelor elementelor rulmentilor au ca urmare o deplasare permanenta a axului de rotatie a arborelui în cursul functionarii, în raport cu axa geometrica. Centrul arborelui descrie în acest caz o curba complexa. Forma ei depinde de tolerantele cu care sunt executate elementele rulmentilor si de microgeometria suprafatelor lor de rulare. O importanta primordiala la formarea zgomotelor în rulmenti au ondulatiile si formarea de striuri pe suprafetele de lucru, nenormate în industria rulmentilor.

Neregularitatea repetabilitatii exacte a situatiei în rulment la functionarea acestuia, adica a coincidentei diferitelor abateri constituie cauza faptului ca traiectoriile, descrise de axul de rotatie a arborelui pentru fiecare rotatie, difera într-o masura mai mare sau mai mica între ele, ceea ce complica foarte mult analiza acestui fenomen [31].

Examinarea deplasarii axului de rotatie a arborelui este însotita de depla-sarile corespunzatoare ale centrului de greutate a piesei în rotatie, ceea ce duce la aparitia fortelor de inertie, ale caror componente sunt determinate sub forma generala de urmatoarea relatie:

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vibratiile Rulmentilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
4 570 cuvinte
Nr caractere:
24 167 caractere
Marime:
631.92KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inginerie Aerospatială
Predat:
la facultate
Materie:
Inginerie Aerospatială
Sus!