Previzualizare referat:

Extras din referat:

SCOPUL

Efectuarea unei aplicații privind un proiect de MANAGEMENT SEC/SAF/QA pentru o temă specifică cursului și avand un conținut aplicativ în RO.

2. CUPRINSUL lucrării.

1. Introducerea

1.1 Mentenanța aeronavelor este cel mai important domeniu din aviația modernă. Ea se ocupă cu întreținerea.repararea și menținerea în stare de navigabilitate a aeronavelor.

1.2 Acest domeniu este foarte reglementat atât de ICAO cât și de FAA și EASA și impune norme minime care asigură siguranta și securitatea zborului.

1.3 În Romania fiecare aeroport și aerodrom asigură servicii de mentenantă aeronavelor omologate de AACR, Romania fiind membră ICAO și EASA.

2. Prezentarea temei alese

2.1 Mentenanța aeronautică înseamnă în ansamblu , repararea , întretinerea, inspectarea sau modificarea unei aeronave sau a unei componente a acesteia.

2.2 Mentenanța include instalarea sau înlaturarea unei componente a unui avion sau a unui subansamblu, dar nu include :

2.3 Munca elementara precum schimbarea rotilor , verificarea presiunii, servicii precum realimentare sau spalarea geamurilor sau orice alta muncă facută pe un avion sau pe o componentă ca parte a procesului de fabricație, înaintea emiterii certificatului de navigabilitate sau alte documente de certificare.

Mentenanta poate include sarcini precum asigurarea comformității cu directivele navigabilității sau cu fisele de service.

2.4 Conform normelor europene CEI sau a celor internaționale ISO, prin mentenanță se intelege un ansamblu de activitați tehnic-economice și manageriale care au ca scop asigurarea unei performante maxime a bunului considerat (utilaj,cladire,instalație…).

MENTENANTA=Activități corective+Activități preventive+Management+Comunicare

Ca urmare,fiind bazată și pe un sistem informațional specific și de comunicare cu celelalte servicii ale intreprinderii, mentenanța devine un concept diferit sub anumite aspecte de “ÎNTRETINERE ȘI REPARAȚII” , terminologie utilizata uzual pentru a defini acțiuni concrete de prevenire și înlaturare a defecțiunilor utilajelor.

Din studiul sensurilor atribuite acestui concept rezultă ca managementul mentenanței este responsabil de:

- asigurarea siguranței de funcționare a echipamentelor (fiabilitate,disponibilitate,securitate,mentenabilitate);

- urmarirea costurilor de mentenanță și de utilizare a mijloacelor fixe;

- managementul riscului de funcționare;

- managementul resurselor umane ale mentenanței;

- protecția mediului.

Ca tip de eveniment tratat de sistemul de mentenanță corectiv întalnim “defecțiune” ,înlaturată prin activități de depanare sau de reparare.

O evolutie în domeniu este impusa de mentenanta preventiva , definită ca fiind mentenanța care are ca obiect reducerea probabilitatilor de defectare sau degradare a unui bun sau serviciu.

2.5 Se estimeaza ca prin respectarea procedurilor de mentenanță sa fie redus numarul accidentelor și incidentelor. Defecțiunile sunt descoperite și remediate din timp și repararea preventiva înlatura riscurile inutile.

3. Reglementări / Legislație aeronautică internă și externă

Domeniul a fost reglementat încă din 1944 când 52 de state au semnat convenția de la Chicago .

Anexa 1 a conventiei Licentiere Personal reglementează pregatirea adecvata și licentierea personalului din domeniul aeronautic (piloți, ingineri de zbor , mecanici si navigatori).

Pregatirea personalului este principala garanție pentru operațiuni sigure și eficiente, aceasta pregatire de asemenea oferă incredere în acest domeniu.

Una din principalele sarcini ale ICAO este sa mențina și sa dezvolte standardele din domeniul licențierii și să asigure standardizarea internatională și să se asigure că aceste standarde sunt respectate de tari.

În anexa 6 este reglementat ca operarea unei aeronave angajate în trafic internațional de persoane sa fie cat mai standardizată posibil pentru a asigura cel mai înalt nivel de sigurantă și eficiență .

Anexa reglemntează timpii de zbor ai piloților și ai aeronavelor, numarul de ore minim până la urmatoarea verificare , numarul de mecanici necesar și timpul acestora de lucru etc.

Anexa 8 Navigabilitatea aeronavelor reglementează regulile care trebuie urmate de la conceperea și designul aeronavei , la construcția și întreținerea lui astfel încat aeronava sa poata primi certificatul de navigabilitate și să se declare astfel că poate zbura.

Norma. Orice specificație asupra caracteristicilor fizice, configurației, materialelor, performantelor, personalului și procedurilor a caror aplicare uniforma s-a recunoscut ca necesara pentru securitatea sau regularitatea navigatiei aeriene internaționale și carora statele contractante se conformeaza în aplicarea dispozitiilor Conventiei. În cazul imposibilitatii conformării, statele trebuie să notifice obligatoriu Consiliul, în temeiul Art. 38 al Convenției.

Practica recomandata. Orice specificație asupra caracteristicilor fizice, configurației, materialelor, performanțelor, personalului și procedurilor a caror aplicare uniforma s-a

recunoscut ca necesară pentru securitatea, regularitatea sau eficacitatea navigației aeriene internaționale și cărora statele contractante depun eforturi pentru a se conforma în vederea aplicării dispozițiilor Convenției.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Management SEC.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 584 cuvinte
Nr caractere:
9 532 caractere
Marime:
21.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inginerie Aerospatială
Predat:
la facultate
Materie:
Inginerie Aerospatială
Profesorului:
Mircea Buruiana
Sus!