Transformatorul trifazat de putere

Extras din referat:

Transformatorul electric este un aparat construit dintr-un system de infasurari electrice immobile,intre care are loc transfer de energie prin inductie electromagnetica. El este utilizat pentru modificare parametrilor puterii electromagnetice transferate de la o retea electrica de current alternative la alta retea tot de current alternative, pastrand ferecventa. Acesti parametrii sunt tensiunea si curentul, iar alteori si numarul de faze.

Transformatorul , pentru indeplinirea functiei pe care o are prin definitie, trebuie sa aiba cel putin un sistem de infasurari construit din spire electroconductoare izolate intre ele si fata de masa, dispuse pe un miez ferromagnetic care serveste la inchiderea fluxului magnetic.(fig.1.1)

Sistemul de infasurari.

Este format din una sau mai multe infasurari. O infasurare trifazata este formata din trei infasurari de faza , la care se aplica sau se obtine un sistem trifazat de tensiuni. Infasurarile primare sunt cele care primesc energia de la o retea, iar cele care cedeaza energia uni receptor sau a unei alte retele se numesc infasurari secundare

Miezul magnetic

Este realizat din tole de table electrotehnica isolate electric intre ele pentru a limita pierderile produse datorita variatiei in timp a fluxului magnetic. Consolidarea miezurilor si bobinelor se asigura prin diferite sisteme care depend de marimea transformatorului, de modul de impachetare a miezului.informativ in figura 2.1 sunt aratate o parte din elementele de baza ale unui transformator.

Fig 2.1 Schema de principiu a unui transformator monofazat.

Linile campului magnetic care formeaza fluxul util.

Linile campului magnetic care formeaza fluxul de dispresie al primarului

Linile care formeaza fluxul de dispresieal secundarului.

Domeni de utilizare

Transformatoarele au un vast domeniu de utilizare. Transformatoarele de putere sunt utilizate la transportul si distributia energiei electrice, ca ridicatoare si coboratoare de tensiune, iar transformatoarele cu destinatie speciala sunt utilizate in energetica si industrie pentru reglari de tensiune, alimentary de receptoare speciale (cuptoare electrice, redesoare), in schema de actionari si automatizari.din conditia transportului si distributiei economice a energiei electrice,retelele trifazate prezinta avantaje in domeniul energiei putand utilize in unele cazuri doua tensiuni monofazate(de linie si de faza) si un system trifazat. Tensiunile unei retele trifazate se pot modifica utilizand trei transformatoare monofazate sau un singur transformator trifazat cu circuit magnetic unic.

Fig3.3 semne conventionale pentru transformatoare:

transformatoare monofazate cu doua infasurari.

transformatoare trifazate cu doua infasurari.

transformatoare trifazate cu trei infasurari.

Autotransformator.

Fig 3.4 Notarea inceputurilor si sfarsiturilor infasurarilor:

transformator monofazat

transformator trifazat

La noi in tara, cu mici exceptii, se fabrica toate tipurile de transformatoare in afara acoperii necesitatilor interne, Romania exporta o gama larga de transformatoare.

2.1 Constituirea transfomatorului trifazat cu miez unic(monobloc).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transformatorul trifazat de putere.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Marime:
901.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
transformator, electronica, energie, electrica
Predat:
la liceu
Sus!