Serviciile de informații și noile media

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Daca telegrafia cu semafoare a fost un urias pas inainte pentru SIGINT in epoca lui Napoleon, Internetul si noile cai de difuzare a informatiei (asa-numitele new media) reprezinta avangarda provocarilor din acest domeniu, in secolul al XXI-lea. Desi nu exista o definitie general acceptata a new media, acestea fiind percepute diferit de diversele categorii de utilizatori, ele sunt apreciate ca reprezentand mijloacele de comunicare care se bazeaza pe canale digitale (Internet, televiziune digitala, telefonia digitala) sau totalitatea textelor, sunetelor, imaginilor si elementelor grafice prelucrate pe computer si reunite in baze de date. Sunt considerate new media atat blogurile, podcasturile (fisiere audio postate pe web), lumile virtuale ("Second life"), enciclopediile de tip wiki (constand in continut generat de utilizatori), platformele de socializare ("Facebook", "MySpace"), cat si televiziunile interactive, site-urile si e-mail-ul.

Era Internetului a adus o multitudine de schimburi revolutionare, dar totodata subtile in activitatea de intelligence- atat in ceea ce priveste teoria si practica operatiunilor de culegere, analiza si difuzare a informatiie, cat si in mentalitate si relatiile dintre serviciile secrete, pe de o parte, si factorii de aplicare a legii si de decizie la nivel politic si militar, pe de alta parte.

Teoretic intelligence-ul ar trebui sa graviteze in jurul schimbului de informatii, absenta unei interactiuni de acest gen fiind, in fapt, motivul pentru care atentatele de la 11 septembrie nu au putut fi prevenite, dupa cum au indicat rezultatele anchetie comisiei care a rezlizat inveztigatiile in acest caz.

Pe scurt serviciile nu au reusit sa interactioneze, din cauza ca fiecare structura s-a creat propria retea online., pentru a-si pastra secretele in siguranta. In plus, au fost utilizate aplicatii diferite de chat si grup de discutii, ce nu puteau interconecta.

Internetul s-a dezvoltat in baza principiul ca informatia trebuia sa circule liber, iar tehnologile web urmaresc exact acest aspect : incurajarea schimbului d date prin intermediul blog-urilor, site-urilor dedicate publicarii de fotografii, precum Flickr, si enciclopediilor generate de cititori, de tip Wikipedia.

Daca retelele de date ultrasecrete, in valoare de miliarde de dolari, nu i-au ajutat pe agenti sa puna cap la cap indiciile despre atentatele teroriste, oare blog-urile si aplicatiile de tip wiki ar petea preveni un alt 11 septembrie ?

Serviciile de informatii si inceputurile comunicarii in spatiu virtual

Desi cariera Internetului a debutat practic doar icu 14 ani in urma, inceputurile sale se regasesc in perioada de varf a Razboiului Rece, in proiectele militare americane din anii 60', concepute ca urmare a sucului provocat, in 1957 delansarea de catre URSS, a primului satelit artificial Sputnik.

In replica in 1958 Departamuntul Apararii din Statele Unite a infintat Agentia pentru proiecte avansate de cercetare in domeniul apararii DARPA , initial denumita ARPA pentru a prelua conducerea in domeniul tehnologic.

La inceput, ARPA s-a axat pe stabilirea unei conexiuni atat intre centrale de cercetare cat si intre acestea si Departamuntul Apararii. Odata cu avansarea cercatarilor, roul initial al computerului de instrument de calcul a evaluat catrea acela de mediu de comunicare. Pionerii in dezvoltarea bazelor de date si de schimb de pachete au creat o retea de sprijin guvernamental : ARPANET.

ARPANET a tras atentia asupra vulnerabilitati infracstructurii comunicatiilor strategice nationale. Astfel, atentia Guvernului s-a indreptat catre realizarea unei retele computerizare capabile << sa supravietuiasca >> care sa garenteze legatura dintre Pentagon si alti factori decizionali nationali din Washington cu centrul nuclear de comanda si control de pe muntele Cheyenne si de sediul Comandantului Aviatiei Strategice.

Dte fiind deschiderea sociatatii in epoca moderna, dimensiunile globale ale acesteia si potentialul sporit de exploatare cu care tehnologia informatiei au fost nevoite sa-si schimbe mentalitatea si sa adopte noi strategii de comunicare si transmitere a datelor relevante.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Serviciile de informatii si noile media.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 758 cuvinte
Nr caractere:
10 703 caractere
Marime:
14.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
informatie, media, spatiu virtual, forum, google
Predat:
la liceu
Sus!