Programarea aplicațiilor utilizând funcții și structuri API Windows

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Din punct de vedere conceptual, o diferenta esentiala intre un program scris pentru Windows si unul pentru MS-DOS este aceea ca programul MS-DOS executa comenzi ale sistemului de operare pentru a comunica cu utilizatorul (pentru a receptiona tastele apasate de catre utilizator sau pentru a utiliza servicii ale sistemului erau apelate functii specifice (ex. getchar ), in timp ce programul Windows face acest lucru interpretand mesaje venite de la sistemul de operare.

Mesajele receptionate de catre aplicatiile Windows se pot inpartii in trei categorii. O prima categorie este reprezentata de asa-numitele mesaje sistem si contine mesaje standard emise de catre sistemul de operare.

De exemplu, mesajul WM CREATE este transmis pentru crearea unei ferestre, mesajul WM LBUTTONDOWN atunci cand este apasat butonul stang al mouse-ului, etc. Din a doua categorie fac parte mesajele transmise unei aplicatii in urma interactiunii utilizatorului cu componentele standard ale interfetei (campuri de meniu, butoane etc). Aceste mesaje difera de la o aplicatie la alta si poarta numele de comenzi. De asemenea, programatorul poate defini mesaje proprii, categorie ce poarta numele de mesaje utilizator. Atunci cand este implementat un program in limbajul C/C++ sub sistemul de operare MS-DOS de exemplu, este absolut necesar ca acest program sa contina definitia unei functii ce poarta numele main (). In momentul in care programul este lansat in executie aceasta este prima functie apelata. In mod analog, programele realizate sub sistemul de operare Windows trebuie sa contina o functie globala numita WinMain (). Aceasta functie va realiza anumite operatii specifice, cum ar fi: - inregistrarea in sistemul de operare a claselor de ferestre utilizate in aplicatie.

Clasa unei ferestre reprezinta o descriere generica a reprezentarii grafice si a functionalitatii acesteia (a nu se confunda clasele de fereastra cu notiunea de clasa din programarea orientata-obiect). Functionalitatea unei ferestre este implementata prin intermediul unei functii speciale, numita procedura de fereastra. - crearea ferestrei principale. Fiecare aplicatie Windows are asociata o fereastra, numita fereastra principala, indiferent daca aceasta este sau nu vizibila. Aceasta fereastra reprezinta suportul celorlalte obiecte grafice care ofera utilizatorului informatii privind starea aplicatiei si care permit interactiunea acestuia cu aplicatia.

- implementarea pompei de mesaje. Fiecare aplicatie Windows contine o stiva in care sunt depozitate mesaje transmise de sistemul de operare ca urmare a interpretarii unor evenimente generate de utilizator sau alte aplicatii (figura 2). Pompa de mesaje reprezinta ciclul prin care mesajele sunt extrase din stiva si transmise spre tratare ferestrelor aplicatiei carora le sunt adresate. In cele ce urmeaza este prezentat codul sursa al unei aplicatii simple, ce va afisa un text in interiorul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Programarea aplicatiilor utilizand functii si structuri api windows.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 042 cuvinte
Nr caractere:
7 053 caractere
Marime:
13.14KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
programare, windows
Predat:
la liceu
Sus!