Poșta electronică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Furnizorii de acces propun cel putin serviciul de posta electronica sau mesagerie (e-mail, electronic mail). Mesageria permite comunicarea asincrona de texte intre corespondenti conectati la Internet (sau, printr-o pasarela de mesagerie, la una dintre retelele conectate la Internet cum este CompuServe). Fiecare utilizator dispune de o cutie de scrisori si de o adresa electronica. Cutia de scrisori este memorata pe serverele de mesagerie, care functioneaza 24 de ore din 24 si pot primi mesaje in orice moment.

Mesajele Internet sunt vehiculate prin retea in baza unui protocol specific, numit SMTP3 - Simple Mail Transfer Protocol. Acesta defineste regulile schimbului de mesaje electronice intre serverele SMTP extremi (emitatorul de mesaje si destinatarul mesajelor) si intre serverele SMTP intermediare (relee). La inceputurile mesageriei, utilizatorul trebuia sa se conecteze in mod Telnet la serverul de mesagerie pentru a utiliza un program greoi, in mod text.

Datorita micro-calculatoarelor, au fost realizate protocoale de conectare la serverele de mesagerie, pentru a culege mesajele stocate in cutia de scrisori. Pentru a consulta noile mesaje (mails), utilizatorul lanseaza programul sau de mesagerie care se conecteaza automat la server folosind protocolul POP si copiaza noile mesaje pe masina locala. Apoi consultarea se desfasoara folosind programe conviviale. Pentru a trimite un mesaj pe Internet, programul de mesagerie se conecteaza folosind protocolul SMTP la un server SMTP. Mesajele primite de serverul SMTP sunt stocate in cutiile de scrisori. Cand utilizatorul doreste sa-si consulte mesajele, programul sau se conecteaza la serverul de mesagerie folosind protocolul POP pentru a le copia pe masina sa. in afara convivialitatii, programele de mesagerie care utilizeaza protocolul POP realizeaza economii, deoarece conexiunile se reduc la minimum necesar (receptie si emisie). Mesajele electronice care circula pe Internet au o structura deteminata.

Orice mesaj incepe printr-un antet (header) care cuprinde adresa emitatorului (from), cea a destinatarului (to), subiectul mesajului (subject), data si ora mesajului. Urmeaza continutul mesajului si in general o semnatura (signature), adica cateva randuri cu numele, adresa electronica si uneori cea postala a emitatorului. Unii adauga citate sau desene realizate cu caractere ASCII.

Subiectul descrie intr-o linie continutul mesajului. Programele de mesagerie afiseaza mesajele indicand autorul si subiectul, ceea ce permite selectarea rapida a mesajelor care intereseaza.

D. Obiceiuri si conventii Pentru a reprezenta sentimente greu de exprimat in text se folosesc smileys. Smiley-urile se citesc sub un unghi de 90 de grade, spre stanga. Astfel, simbolul: -) inseamna ca textul care precede trebuie luat in gluma, iar simbolul; -) corespunde unui semn de complicitate simpatica (a face cu ochiul) etc.

Stilul textelor si expresiilor utilizate in mesajele electronice este direct si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Posta Electronica - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 418 cuvinte
Nr caractere:
8 464 caractere
Marime:
4.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!